KOBNA DOKUMENTACIJA / Ipak ne ide na slobodu: otkriveno zašto je sud odbio jamčevinu za Sanadera

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

VIjeće je zasjedalo nakon što su Sanaderovi odvjetnici prošlog četvrtka predali novi popis nekretnina kojima se jamči za njegovu slobodu.

19.10.2015.
14:22
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u ponedjeljak je odbilo još jednu ponudu obrane bivšeg premijera Ive Sanadera za izlazak na slobodu zbog nepotpune dokumentacije triju od sedam ponuđenih nekretnina.

Glasnogovrnik suda Krešimir Devčić potvrdio je da su odbijene nekretnine koje su ponudili Mirjana Sanader, bivši predsjednik Sabora Luka Bebić i Josip Radoš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Devčić je pojasnio kako iz ponuđene dokumentacije proizlazi da Mirjana Sanader nije etažna vlasnica nekretnine te da nije izvršena ni procjena idealnog dijela ponuđene obiteljske kuće.

"S druge strane zamjerka izvanraspravnog vijeća se odnosi i na kuću i zemljišta u vlasništvu Luke Bebića, obzirom da izjava kojom se odobrava stavljanje hipoteke nije usklađena s procjenom sudskog građevinskog vještaka. Na koncu tu je i stan kojeg u zalog daje Josip Radoš. U odnosu na taj stan izjavu o odobravanju hipoteke je dala supruga koja nije formalni vlasnik, a nije dostavila punomoć kojom je ovlaštena za takvu radnju", kazao je Devčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako je Bebićeva nekretnina 2011. priznata kao jamstvo Devčić je kazao da te dvije situacije ne može uspoređivati. "Luka Bebić je dao izjavu kojom odobrava stavljanje založnog prava na određene nekretnine koje istovremeno nisu uključene u procjenu građevinskog vještaka", kazao je Devčić. Pojasnio je da pritom nema uslađene izjave "kojom se odobrava davanje nekretnine i procjena građevinskog vještaka u odnosu na nekretnine čiju vrijednost je određivao".

Rješenje izvanraspravnog vijeća u utorak bi, po Devčićevim riječima, trebalo biti napisano i otpremljeno sa suda. Obrana na njega ima pravo žalbe o kojoj odlučuje Vrhovni sud, a trodnevni žalbeni rok počinje teći od dana kada zadnji od branitelja zaprimi pisani otpravak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja ponuda nekretnina uslijedila je nakon što je izvanraspravno vijeće Županijskog suda 6. listopada odbilo da se kao jamstvo vrijedno 12,4 milijuna kuna prizna hipoteka na dio obiteljske kuće Sanaderovih te vila jednog od njegovih odvjetnika Gorana Suića. Sud je takvo jamstvo odbio jer je utvrdio da jedna nekretnina nije etažirana, dok druga nema građevinsku ni uporabnu dozvolu.

Svoje su nekretnine, u drugom pokušaju, uz Bebića, Mirjanu Sanader i Radoša ponudili i Jerko Duško Suić te bivši HDZ-ovi zastupnici Jerko Rošin i Mario Zubović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bebić, Rošin i Zubović Sanaderu su, kao i supruga, već pomogli da izađe iz pritvora u prosincu 2011. kada je do prve pravomoćne presude u slučaju Ina-MOL bio na slobodi uz tada rekordnu jamčevinu jednaku sadašnjoj.

Iznos jamstva za obranu sa slobode odredio je Vrhovni sud ukinuvši nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda u slučaju Fimi medija u kojem je Sanader, zajedno sa svojom bivšom strankom bio osuđen za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki. Najviše pravosudno tijelo tada se pozvalo upravo na praksu iz 2011. za koju su ustvrdili da je bila učinkovita, odnosno da je osiguravala Sanaderovu nazočnost pred sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Ustavni sud ljetos ukinuo i presudu bivšem premijeru zbog ratnog profiterstva u "slučaju Hypo" te primanja mita od mađarskog Mola i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu Sanader više nema niti jednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu.

Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna "provizije", nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo