Može li se spasiti? / Ipak ništa od Kineza u 3. maju, a stižu reakcije iz Rijeke: 'Kao društvo moramo naći rješenje za te ljude'

A u međuvremenu - mnogi radnici i dalje gladuju

22.6.2019.
21:30
VOYO logo

Nakon vijesti da Kinezi ipak nisu zainteresirani za hrvatska brodogradilišta iz Rijeke stižu reakcije jer situacija s 3. majem potencijalna je socijalna katastrofa toga grada.

Većina i dalje vjeruje da se brodogradilište može spasiti. Ponovno pozivaju Vladu da im da zeleno svjetlo kako bi se brodovi dovršili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Horvat napokon je izgovorio ono što je već bilo jasno. Kinezi neće ući u 3. maj ni kao strateški partner niti će ga kupiti. Isto vrijedi i za Uljanik.

Nisu posebno iznenađeni

"Pa Kinezi nama nisu ni bili neki prioritet. Znali smo da čim su došli, čim nisu pokazali neki veliki interes, da je to, kako bi rekla naša Vlada, 'na dalekom štapu'. Očekivana reakcija, nitko od nas nije posebno iznenađen", kazao je Veljko Todorović iz Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više ih zanima dio izjave u kojoj ministar gospodarstva poručuje da se traži rješenje za završetak brodova koji se tu nalaze.

"Ja vjerujem da će se to pokrenut. Da će Vlada dat nekakav signal, da će dat nekakvu pomoć kako bi 3. maj počeo radit", rekao je Todorović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o ukupno pet brodova

Riječ je o ukupno pet brodova, a novac od njih slio bi se u proračun. Svjesni da nemaju materijala kojim bi radili i da i nakon tih brodova treba opstati, radnici se nadaju takozvanom kreditu spasa. Jamac bi trebala biti država.

Rijeka navija da se to i dogodi. Ovdje gotovo da nema obitelji čiji bar jedan član nije radio u 3. maju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da 3. maj nema šanse da opstane, iako bih ja voljela da to bude tako, pošto mi tata radi tamo, ali evo, žao mi je što je to tako", rekla je Ursula.

"Ima nade u potpunom preustroju. Prvo, sve ono što je opterećenje 3. maju treba riješit, drugo, 3. maj treba početi nešto slično kao što je počela Kraljevica", rekao je Josip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu su obitelji, toliko je ovisno o tome i mi kao društvo moramo naći neko rješenje koje bi adekvatno bilo za sve te ljude", smatra Ivica.

Mnogi radnici i dalje gladuju

A u međuvremenu mnogi radnici i dalje gladuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko više to računa? Plaće su onako nešto što više ne vidite nego vidite", kazao je Todorović.

Neki su dobili zaostatke za studeni i prosinac prošle godine. U ovoj - i dalje ni kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo