iseljavanje i pad nataliteta / Tmurna realnost našeg školstva: u godinu dana upisano čak 8.000 učenika manje!

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Čak 8301 učenika manje ove je školske godine upisano u osnovne i srednje škole šest županija s područja Slavonije i Moslavine

18.4.2017.
10:59
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Čak 8301 učenika manje ove je školske godine upisano u osnovne i srednje škole šest županija s područja Slavonije i Moslavine, pišu 24sata.

Naime, najveće smanjenje upisa učenika u odnosu na prošlu školsku godinu imaju županije Osječko-baranjska, Sisačko-moslavačka i Vukovarsko srijemska. Prema računici je jasno kako je ove godine u tri navedene županije, kao i u Virovitičko podravsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku upisano 276 razreda manje!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, prema dostupnim podacima, 249 osnovnoškolaca i 547 srednjoškolaca upisano je manje u Virovitičko-podravskoj županiji. Osnovne škole u Požeško-slavonskoj županiji imaju 366 đaka manje, a srednje škole 197 đaka manje. Također je u susjednoj Brodsko-posavskoj županiji upisano 249 srednjoškolaca manje u odnosu na prošlu godinu.

"Unatoč tome što pokrivamo veliko upisno područje, iz godine u godinu nam se broj učenika smanjuje. Unazad tri ili četiri godine imali smo više od 500 upisanih učenika, a ovu školsku godinu pohađalo je samo 330 učenika. Puno obitelji se iseljava u druge zemlje, ali bilježimo i znatan pad nataliteta, što je prvenstveno i posljedica iseljavanja mladih koji ovdje ni ne žele više osnivati obitelj. To je gotovo tragično za naš kraj, koji još donekle i ima razvijeno gospodarstvo te proizvodnju, pa većina naših učenika, kad završe školu, ima osigurana radna mjesta", rekao je Nenad Perić, ravnatelj Srednje škole Donji Miholjac za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećanje upisa broja učenika u ovoj školskoj godini imale su Istarska, Zadarska, Zagrebačka i Dubrovačko-neretvanska županija. U istarske osnovne škole upisano je 43 učenika više, odnosno 2014 đaka. Prošle školske godine bio je upisan 1971 učenik.

I ostali ravnatelji smatraju kako je razlog ovom padu iseljavanje čitavih obitelji, ali ne samo u druge zemlje nego i u druge gradove unutar Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlado Prskalo, ravnatelj Srednje škole "Matija Antun Reljković" u Slavonskom Brodu, ističe kako je problem promjena demografske slike Hrvatske.

"Općenito je manje djece, pa time i učenika. Mi za sada nemamo nekog većeg smanjenja kod upisa, ali bojim se da bi to ubuduće moglo biti evidentno. Iseljavanje i pad nataliteta su po meni dva osnovna problema o kojima bi naše društvo trebalo povesti računa, u protivnom bit će nas sve manje i manje", kaže Vlado Prskalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo