Bandić odustao / Isplati se prosvjedovati: mještani Brezovice i Podsuseda pobunama se izborili protiv kompostane i reciklažnog dvorišta

Milan Bandić biračima se ne želi zamjeriti, odustao je i traži nove lokacije. Dotle se ne zna što će biti s Planom gospodarenja otpadom, a problemi sa smećem se gomilaju

30.4.2018.
22:34
VOYO logo

Isplati se prosvjedovati - barem u Zagrebu. Pokazao je to slučaj mještana Brezovice i Podsuseda, koji su se mjesecima bunili protiv kompostane odnosno reciklažnog dvorišta u svom naselju - i pobijedili.

Milan Bandić biračima se ne želi zamjeriti, odustao je i traži nove lokacije. Dotle se ne zna što će biti s planom gospodarenja otpadom, jer ga nisu podržali ni Bandićevi koalicijski partneri, a kamoli oporba. A problemi sa smećem se gomilaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gradskoj četvrti na rubu Zagreba na pet hektara trebala se graditi najveća kompostana u Hrvatskoj u koju bi biootpad dovozila cijela Zagrebačka županija. Protiv te ideje stanovnici Brezovice bunili su se mjesecima.

I uspjeli su. Megaprojekt zajedno s Planom gospodarenja otpadom prošli tjedan pao je u Zagrebačkoj skupštini pa su u Brezovici odahnuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je što je razum prevladao i da je ostalo sve ovako nedirnuto kao i dosad. Zadovoljni smo s izglasavanjem i dalje ćemo nastaviti živjeti kao što smo živjeli i dosad. Bez ikakvih strahova i pritisaka", kazao nam je Ivica Radičević iz Inicijative građana Brezovice.

Prikupljali su potpise, lobirali, organizirali javne tribine i glasno tvrdili da im se nekoliko kilometara od kuća kompostana pokušava skrivečki podvaliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je bilo najstrašnije je to što nismo znali, što smo prekasno saznali, što nismo bili uključeni i što je osnovna bojazan strah za zdravlje, za pitku vodu grada Zagreba i sve ostale stvari koje su nusproizvod narušavanja kvalitete života koje bi takvo megapostrojenje, nakaradna kompostana uzrokovala", ističe Zdravka Kozić iz Inicijative građana Brezovice.

Istovremeno, pobuna se dizala i u Podsusedu. Ondje je, na prostoru nekadašnje tvornice cementa koja je propala još devedesetih, Zagreb trebao dobiti reciklažno dvorište za građevinski otpad. Stanovnici Podsuseda pobunili su se i poručili kako im je dosta života u prašini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu, na samom su rubu Parka prirode Medvednica, leže na termalnim izvorima, 
a sanacija klizišta građevinskim ili bilo kakvim otpadom nije dobra ni ekološki ni geološki.

"Ja sam uvjerena da nema obitelji u Podsusedu koja nema barem jednog člana koji se bori s nekakvim bolestima. Najčešće su to bolesti respiratornog sustava - od astme, bronhitisa, to su sve posljedice života, 90 godina uz ovakva postrojenja", kazala nam je Lucija Račić iz udruge Eko 2000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog, kako kažu, neodgovornog Plana gospodarenja otpadom organizirali su kvartovski Križni stožer, snimili vodeospot i prikupili oko 7.700 potpisa. I ne planiraju stati.

"Izbacivanje lokacije Podsuseda iz Plana je svakao nužno, ali isto tako je nužno napraviti hitne izmjene izbacivanja te lokacije i iz GUP-a i prostornog plana jer bez toga nema ništa. Dakle, svakako smo zadovoljni, ali i ovo ostalo treba obaviti", kazala nam je Irena Deranja iz udruge Eko 2000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plan gospodarenja otpadom bio je preduvjet za povlačenje novca iz Europske unije, za 2 milijarde kuna teške projekte pa su se njegovim rušenjem problemi dodatno gomilaju.

Da će ukloniti divlje odlagalište otpada na Savici, gradonačelnik Milan Bandić obećao je još prije mjesec dana. Obećao je i postavljanje kamera, kamione i komunalne redare, ali od tada pa do danas količina smeća ovdje jednako je zabrinjavajuća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok hrpe cigli, plastike, odjeće i namještaja čekaju - gradonačelnik s koalicijskim partnerima i oporbom pokušava izmijeniti postojeći plan i uvjeriti sve da će krajem svibnja Zagreb konačno znati što s otpadom. 

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo