upitna saborska većina / Istanbulska konvencija unijela razdor u vladajuće: hoće li ratifikacija ugroziti većinu u Saboru?

Premijer ne otkriva uz koje će to ograde njegova Vlada uputiti Istanbulsku konvenciju u Sabor. Ali jasno ponavlja da će to učiniti

9.3.2018.
18:55
VOYO logo

Istanbulska konvencija bit će prihvaćena u Saboru, siguran je premijer Plenković, iako i dalje ne otkriva s kojim će točno ogradama Hrvatska ratificirati taj dokument, što je jučer najavila njegova ministrica obitelji Nada Murganić. No, već je i to bilo dovoljno da izazove šarolike reakcije - dok Plenkoviću neki plješću, drugi spominju mogućnost da mu uskrate podršku. 

Premijer ne otkriva uz koje će to ograde njegova Vlada uputiti Istanbulsku konvenciju u Sabor. Ali jasno ponavlja da će to učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije svega konvencija koja treba unapriejditi mehanizme za zaštitu od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. I isključivo s tog aspekta krećemo u proces završnih priprema da ona dođe u Vladu, a potom ide u Hrvatski Sabor, gdje ja mislim da će biti prihvaćena, gdje ćemo sve dileme razjasniti", najavio je premijer Plenković.

A dilema je hoće li Hrvatska uz konvcenciju, usvojiti i posebnu izjavu usklađenu s Ustavom, što je primjerice učinila Poljska. No protivnicima konvencije koji Plenkoviću drže tanku većinu u Saboru – to nije dovoljno. Tvrde da je dokument kompromitiran takozvanom rodnom ideologijom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasno i glasno - poljski model ne postoji, Poljaci su prevareni, ograde na ovaj dio koji je sporan meni i mojoj stranci Hrast nije moguće staviti. Ne dajem nikome apriori podršku. Podrška ovisi o odlukama Vlade", izjavio je Hrvoje Zekanović.

S druge strane, baš kao i brojne ženske udruge, jasan je i HDZ-ov koalicijski partner HNS. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo za ratifikaciju konvencije onako kako ona piše, plus možemo razgovarati, ali ja bih najradije da nemamo nikakvih onih pet godina ograda koje nam se pružaju kao mogućnost", komentirala je HNS-ova zastupnica Marija Puh.

A prema članku 79. konvencije, države se smiju ograditi samo oko naknade štete žrtvama teškog ozljeđivanja, pitanja produljivanja zastare za prisilni brak ili spolnog sakaćenja žene, odnosno oko nadležnosti u progonu stranaca ili deportacije njihovih žrtava, kao i ustrajnosti države u kaznenom progonu počinitelja takvih zločina. I to je sve. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja prihvaćam Istanbulsku konvenciju točno kako je napisana. Znači, glasat ću za. Ako će biti određene ograde, treba vidjeti kakve su to ograde", izjavio je saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin.

"U nju ne možemo intervenirati, sklapati je po svojoj mejri. To nije radila skoro nijedna država članica", smatra Sabina Glasovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzervativna udruga U ime obitelji optužuje premijera za prevaru birača. Najavljuju novi referendum i to za promjenu izbornog sustava. 

"Želimo postići da političari budu odgovorni biračima koji ih biraju, a manje svojim stranačkim šefovima i interesnim lobijima", kazala je Blanka Magdić iz udruge U ime obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokument oko kojeg se političke strasti ne smiruju, Vlada će u Sabor poslati za najviše dva tjedna.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo