svakog trena iščekuju ovrhu / Istekao je rok u kojem je obitelj Božić trebala predati svoje dvoje djece: 'Ne damo ih, morat će razbiti vrata'

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Tomislava i Ante Božić iz Maslenice odbili su svoje dvoje djece predati Centru za socijalnu skrb u Zadru

5.4.2016.
19:43
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

U ponedjeljak, 4. travnja, istekao je rok u kojem su Tomislava i Ante Božić trebali Centru za socijalnu skrb u Zadru dobrovoljno predati dvoje djece, petogodišnju kćerku i troipolgodišnjeg sina, piše zadarski.hr.

Image
STIGLO SUDSKO RJEŠENJE /

Obitelj Božić mora do ponedjeljka predati svoje dvoje djece: 'Oni su ludi ako misle da će mi ih uzeti'

Image
STIGLO SUDSKO RJEŠENJE /

Obitelj Božić mora do ponedjeljka predati svoje dvoje djece: 'Oni su ludi ako misle da će mi ih uzeti'

Sada se svakoga trenutka iščekuje ovrha nad djecom, uz asistenciju policije. Tomislava Božić tvrdi da je sve skupa samo osveta Centra za socijalnu skrb Zadar čije je djelatnike prošlog ljeta grubo otjerala sa vrata, da bi nakon pola godine dobila debelu kovertu sa rješenjima o oduzimanju djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud smatra da će ovoj djeci biti bolje u Kući Svete Terezije od Malog Isusa za nezbrinutu djecu u Zagrebu te da su im životi u opasnosti ako nastave živjeti sa mamom i tatom u Maslenici. U opasnosti su im "život, zdravlje i razvoj!".

Prijedlog da odu u dom je tim riječima dao Centar, sudac u Benkovcu Zoran Vranković prihvatio, a temeljem tog rješenja je Božićima uručena konačna presuda: ovrha oduzimanjem djece, koju je 25. ožujka donijela predsjednica Ovršnog odjela Općinskog suda u Zadru, Dubravka Novaković. Božići su imali rok da dobrovoljno odvedu djecu u Centar i predaju ih. Taj rok je istekao u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve razloge za oduzimanje djece potpisivali su isključivo djelatnici Centra za socijalnu skrb Zadar, nakon provođenih nadzora. Tako je netko našao da je otac nedostatnih odgojnih kapaciteta, drugi da su "kulturno-higijenske navike" djece zapuštene, treći da Tomislava Božić neracionalno troši kućni budžet, četvrti da Ante često konzumira alkohol. 

Ozbiljne primjedbe odnosile su se na loše zdravstveno tretiranje prerano rođenog sina (rođen u prosincu 2014.) koji je prije mjesec dana smješten u posebnu ustanovu u Gornjoj Bistri zbog višestrukih teškoća u razvoju, dok se starija djeca u opširnom obrazloženju sudskog rješenja zapravo vrlo malo spominju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislava kaže da svoju djecu neće dati Centru za socijalnu skrb.

"Morat će razbiti vrata iza kojih smo se zaključali. Djeci je najbolje s nama, ništa im ne fali i to se vidi po njima. Svaki se problem može riješiti razgovorom, a mi smo razgovarati spremni", rekla je za Tomislava za 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božići imaju i treće dijete, sina (1,5) koji se nalazi u bolnici na liječnju zbog kronične bolesti.

Centar im je početkom ožujka pokušao oduzeti djecu, ali nisu uspjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo