slom živog zida / Pernar: 'Bunjac i ja napuštamo Živi zid, osnovat ću stranku! Možda se kandidiram i za predsjednika'

Pernar je rekao da su ga zvali da se vrati u Abecedu demokracije i postane novi šef stranke

6.6.2019.
10:37
VOYO logo

POGLEDAJTE PERNAROVU KONFERENCIJU ZA MEDIJE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Pernar je na konferenciji za medije u Saboru rekao da on i Branimir Bunjac napuštaju Živi zid i da osniva novu stranku.

"Još jučer je Vladimira Palfi govorila da samo želi biti kućanica, da je ne zanima politika, da ne želi u Sabor. Ja sam znao da je to laž, ali dao sam joj posljednju priliku, a ona je odgovorila da nastavlja vladati Živim zidom, da ne želi poslušati volju članstva i javnosti koji je ne podržavaju. Ovdje se radi o diktaturi, riječ je o njenoj samovolji bez ikakve osnove. Pokušao sam Sinčićem razgovarati, rekao sam mu da ona mora otići iz Glavnog odbora, da ne može vladati strankom, imat će veliku plaću i obitelj... Između kolege Bunjca i mene, Sinčić je napravio ono što sam i očekivao. Time je zapečatio ne samo sudbinu Živog zida nego i svoju. Vjerovao sam da može voditi stranku, ali stavivši interes svoje žene pred interesom stranke, što će utjecati i na rejting stranke te egzodus članstva, došlo je do toga da me njegova žena izbacila iz kuće. Tada sam shvatio da bilo kakav dijelog više nije moguć. Osnovat ću novu stranku  s kolegama i mi ćemo nastaviti političku borbu. Sinčić sad priča o nekom dijalogu, ali svatko tko je zna, jasno mu je da dijaloga s Palfi nema. Predsjednik stranke ne popušta niti malo. Možda ćete reći to je iracionalna odluka, ali ja osobno tu odluku ne razumijem. Ja s ljudske strane, volim Vladimiru i njega, ali ljubav je jedno, a vladanje nad strankom i njena samovolja drugo. Ja sam mislio da će Sinčić danas konačno postati predsjednik stranke jer dosad je ona vladala i donosila odluke, ali sve se nastavlja po starom. Te priče o unutarstranačkim izborima i njegovo fantaziranje su besmisleni jer Vladimira ne može dobiti tolike glasove."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam o čemu sam s njom razgovarao, koristio sam sve moguće strategije komunikacije, ali ona i dalje ne uviđa političku realnost. Lagala je kad je rekla da želi biti kućanica, lagala je kad je rekla da ne želi u Sabor, vidjet ćete da će se u idućim danima dogoditi suprotno, lagala je nešto što vi svi znate, ja je ne želim sad javno sramotiti. Ne želim je na osobnoj razini tako prozivati, ali ta osoba sustavno laže. Tim njenim lažima je došao kraj. Nadao sam se da će neki dijalog ipak biti moguć, to je ono što Sinčić sad zagovara. Dijalog Vladimire Palfi je takav da je po njenom ili nije nikako", rekao je Pernar dodajući da on i Bunjac s današnjim danom izlaze iz Živog zida."

"Lukanić je najmanje kriv u cijeloj priči. Sve što je radio, radio je po direktivi Vladimire Palfi. Problem uopće nije u mandatu nego da Palfi prestane upravljati stranke. Branimir Bunjac je mogao ostati poslušan Palfi i ostati u Saboru, ali je rekao da neće više trpjeti tu tiraniju. Mandat je Vladimirin, to znaju svi, ali ovdje se radi o nečem drugom. Ne znam koje će biti naknadne odluke kolege Bunjca. Mandat će ta ista osoba koja je lagala da ju ne zanima Sabor, vidjet ćete kojom će brzinom potpisati tu odluku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji sad jedan Živi zid koji nema nikakav legitimitet jer članstvo ne podržava vodstvo. Postojat će druga stranka koja će zastupati sličnu politiku. Što se tiče Abecede demokracije, rečeno mi je da su mi vrata uvijek otvorena, da mogu biti predsjednik te stranke. Igrom slučaja ispalo je da je ta odluka bila ispravna. Novac od mojeg mandata će ići meni kao zastupniku, a neće ostati Palfi", rekao je Pernart dodajući da Bunjac nije s njim na konferenciji za medije jer daje intervju za jednu televiziju.

"Već postoji stranka, koja ima novac od mog mandata i koja želi da ja budem predsjednik. Suludo je da idem osnivati novu stranku, ako je moguće da postojeća stranka promijeni ime, onda će tako biti. Priča o tome da će biti unutarstranački izbori u Živom zidu je prva laž, i od nje će proizaći sve ostale laži. Neće izbora biti jer Palfi na njima ne bi bila izabrana. U slučaju da se na nekakvim izborima dogodi da ona bude izabrana, to bi bila farsa i lakrdija. Ja ih ne mogu spriječiti u tome. Nijednom od članova ne mogu dati novac, oni im mogu dati pozicije. Sve pozicije koje se dobiju su ionako nebitne."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja politička budućnost je u rukama naroda, spreman sam ići do kraja, spreman sam ići i na izborima za predsjednika države, ne mogu to isključiti. Proces donošenja odluka u Živom zidu nema veze s demokracijom. Kolega Sinčić je kod naroda izgubio puno kredita. Ja sam mogao biti stranački poslušnik, mogao sam likvidirati Bunjca za kojeg sam znao da nije kriv, ali ja to nisam učinio."

"Tema žutih kuverti je dana kao žutilo, kao blinker. Nažalost to nije bio razlog zašto je Runtić otišao. Razlog je Palfi. Kad bi išao da izlazi radi jedne osobe nitko ga ne bi razumio, ja ga tada nisam razumio, osuđivao sam ga. Jučer sam razgovarao s njim. Vladimira Palfi je toliko moćna žena je da je ona zapravo stvarni predsjednik Živog zida. Njenom ostavkom, ona ostaje supruga Ivana Sinčića, ali bi izgubila moć. Ona se ne može pomiriti s gubitkom moći. Njen glas je presudan."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Laži uvijek isplivaju na površinu. Nije dobro lagati. Objašnjavam vam da je šira slika bitna, ako ona kaže da nekog treba spasiti, ja ću to učiniti. No sada se ta šira slika raspala."

"S vremenom mi je postalo jasno da je stvarni diktator jedna osoba, ja sam mislio da smo svi zajedno, da vladamo skupa s njom, ali onda sam shvatio da ona vlada bez ikakvog legitimiteta. Da Sinčić ima čvrstu ruku, da ima podršku članstva, to bi bilo racionalno. Ali Sinčićeva žena, koja nema podršku, po kojoj osnovi ona može vladati strankom?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio izlazak iz stranke

Nakon što je istekao ultimatum koji je dao Vladimiri Palfi, Ivan Pernar je na svom Facebooku objavio da će na konferenciji za medije u 11 sati on i Branimir Bunjac istupiti iz Živog zida. 

"U 11 sati na konferenciji za medije izlazim iz Živog zida, kao i kolega Bunjac. Kolega Sinčić donio je konačnu odluku koja je bila i očekivana, još jedanput stao je na stranu svoje supruge. Interes stranke, volja članstva i mišljenje javnosti, nažalost, mu je nebitno. Što se tiče dijaloga kojeg sada zagovara i on sam zna da ga već godinama nema, i to zbog osobe čija ostavka se danas traži".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Živom zidu došlo je do sukoba oko toga tko će biti stranački zastupnik u Europskom parlamentu. Bunjac i Pernar optužili su Palfi da provodi samovolju u stranci te da je ona glavni uzrok krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Bunjac, koji se usprotivio odluci da nositelj liste Tihomir Lukanić bude europarlamentarni zastupnik, u utorak je suspendiran jer se, izvijestio je Sinčić, nije držao predizborne strategije i dogovora da nitko od saborskih zastupnika ne ide u Europski parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pernar je potom najavio da će napustiti Živi zid ako bude isključen Bunjac, a Sinčić je prozvao svoje dosadašnje najbliže suradnike Bunjca i Pernara za "koristoljublje i častohljeplje".

U srijedu je Pernar dao Palfi ultimatum  do četvrtka u 10 sati podnese ostavku ili će on i Bunjac otići iz stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo