VIDEO ANALIZA / Istina o iseljavanju iz Hrvatske: Sve je krenulo još 2008., a Irska nije ni blizu najpoželjnija destinacija

Rast iseljavanja iz Hrvatske gotovo je stalan u posljednjih 17 godina

29.6.2018.
20:55
VOYO logo

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dolazi na poziv premijera Andreja Plenkovića na novu sjednicu Vijeća za dermografsku revitalizaciju. Vlada bi u ponedjeljak tako trebala proći i kroz njezine demografske mjere. Kao svojevrsni temelj za tu raspravu mogli bi poslužiti i novi podaci o iseljavanju Državnog zavoda za statistiku.

No, što nam govore podaci od 2001. do danas?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te 2001. značajno više ljudi je useljavalo nego iseljavalo. 

Ipak, rast iseljavanja iz Hrvatske, kao što možemo vidjeti, gotovo je stalan u posljednjih 17 godina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, useljavanje u Hrvatsku kontinuirano pada da bi se 2008., kada počinje svjetska kriza, te dvije krivulje spojile. Useljavanje pada sve do 2013. kada počinje rasti, dijelom i zbog manjka radne snage u Hrvatskoj. 

Koliko je useljavanje uzelo maha, pokazuju podaci za prošlu godinu u kojoj se u Hrvatsku doselilo 15.553 ljudi, a odselilo čak 47.352 ljudi. Razlika između te dvije brojke zove se migracijski saldo i on za prošlu godinu iznosi minus 31.799.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka je i dalje najpopularnija krajnja destinacija za sve građane ove zemlje koji krenu, kako se obično kaže, trbuhom za kruhom. Od 2008. do danas tamo je odselilo gotovo 48 tisuća ljudi. Na ovoj top listi zemalja slijede dvije susjedne: Srbija i Bosna i Hercegovina, te Austrija i Italija.

CIJELU VIDEO ANALIZU POGLEDAJTE U PRILOGU S POČETKA TEKSTA! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo