Šestu godinu za redom / Istra ponovno proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu: 'Tu je jedna duga, duga povijest'

Uz dugogodišnju tradiciju nezaobilaznu ulogu igra lokacija maslinika

26.10.2020.
15:34
VOYO logo

Istra je šesta godinu za redom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Ocjena je to najutjecajnijeg vodiča za maslinova ulja na svijetu - Flos Olei. U ovogodišnjem izdanju našlo se tako više ulja iz Istre negoli primjerice iz cijele Španjolske. 

Od 73 hrvatska ulja, čak 71 dolazi iz istre, a dva iz Dalmacije. Koja je tajna proizvodnje najboljih maslinovih ulja na svijetu provjerio je Ivan Dobran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nepuna dva desetljeća na svjetskoj mapi maslinovih ulja Istra gotovo da nije postojala. Danas je pak najbolja maslinarska regije na svijetu. U čemu je tajna?

Image
MASLINARI NA MUKAMA /

Cijena maslinova ulja letjet će u nebo: 'Ovakvu situaciju u maslinicima nisam doživio'

Image
MASLINARI NA MUKAMA /

Cijena maslinova ulja letjet će u nebo: 'Ovakvu situaciju u maslinicima nisam doživio'

"Mislim da je tu puno ljubavi, u tome, u kraju, tu je jedna duga, duga povijest znači tu u našem selu Ipšima imate masline koje su stare preko 300 godina", rekao je Damir Vižintin, djelatnik istarske uljare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz dugogodišnju tradiciju nezaobilaznu ulogu igra lokacija maslinika.

"Ovdje je jedna pozicija to je 150 metara nadmorske visine, magla je ispod nas tako da su masline skoro cijeli dan na suncu, sunce maslinama paše", kazao je Vižintin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu su suhozidi. Suhozidi se griju tijekom cijelog dana, navečer isijavaju toplinu koja pomaže maslini sazrijevat tako da ima stvarno puno prednosti", poručio je Ivan Ipša, voditelj proizvodnje istarske uljare.

Proizvodnja počinje od berbe maslina koje moraju u najkraćem roku od stabala stići u preradu. Ovdje prolaze odlišćavanje, pranje, pretvaranje u pastu te dekantiranje u posebnim strojevima iz kojih izlazi zeleno zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I onda opet to ulje koje dobijemo moramo ga čuvati i pod pritiskom dušika u tamnim inox bačvama, mora biti kontrolirana temperatura. To je cijela jedna lančana reakcija, ako negdje puknete lanac jednostavno gubite tu kvalitetu ulja koju trenutno imamo", rekao je Ipša.

Istarska maslinarska revolucija započinje 2005. kada desetak istarskih maslinara počinje ozbiljnije proučavati tržište i najnovija saznanja u maslinarstvu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I mi smo bili sami, smo molili uljare da nam otvore. I onda su nam govorili da nismo normalni, da šta nosimo zelene plodove da ovo da ono…i sad rezultati se vide na tom Flos Olei-u da smo mi najbolja regija, a sve se to postiže radom, trudom i jednom velikom ljubavlju", kazao je Klaudio Ipša, istarski maslinar.

A sve zajedno doprinosi brendiranju Istre i Hrvatske na svjetskoj gastronomskoj karti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo