SEVER I BUJAS ZA RTL / Istražili smo ima li Vlada prostora za dodatna sniženja cijena: 'Bez dizanja plaća i mirovina nema ništa'

Dva resorna ministra imaju svoje brige i izgledno je da nova poskupljenja neće ni dočekati na funkciji

2.4.2022.
19:32
VOYO logo

Vladine mjere nisu dosta za ublažavanje efekata poskupljenja, složni su ovaj put i poslodavci i sindikati. Traže dodatna snižavanja stope PDV-a, ali i povećanja plaća i mirovina. Iz Vlade poručuju da plan dodatnih poteza postoji, ali koje bi poreze i namete mogli dodatno spustiti zasad šute. 

Još nije kraj divljanju cijena. Za mjesec dana novo poskupljenje električne energije lupit će poduzetnike.

"Od 1.5. ide opet veliko poskupljenje za poduzetnike, znatno manje za građane, što, naravno, podržavamo, ali tri puta skuplja struja za poduzetništvo znači ujedno i opet nastavak inflacije, opet nastavak problema", govori Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

A kad porastu računi u proizvodnji, poskupe i proizvodi. Paketom mjera koji je jučer stupio na snagu Vlada je inflaciju napala na više frontova - i smanjenjem PDV-a i subvencijama, no, to nije direktan utjecaj na cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
o ne! /

Toaletni papir poskupljuje do 30 posto. 'Ako se ovako nastavi čeka nas nestašica toaletnog papira i još veće cijene'

Image
o ne! /

Toaletni papir poskupljuje do 30 posto. 'Ako se ovako nastavi čeka nas nestašica toaletnog papira i još veće cijene'


"Nema nikakvoga jamstva da će netko zbog toga što je PDV spušten spustiti i cijenu, što nam već i ranije iskustvo i govori. Kao ni kod spuštanja trošarina", ističe Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Vlada je svoj dio za niže cijene napravila, direktniji utjecaj u tržišnom gospodarstvu nema, ali mehanizam postoji, samouvjeren je ministar gospodarstva. "Automatski mehanizam za to uvijek postoji da se ta situacija riješi, a to je konkurencija, s obzirom na činjenicu da je u većini tih dobara koja su obuhvaćena smanjenjem PDV-a imate više onih koji ih prodaju", tvrdi ministar Tomislav Ćorić.

"Više bih rekao da imamo često puta ono što je zakonom zabranjeno, a to je kartelno dogovaranje i da zapravo je tu nešto što se ne bi smjelo događati da se dogovaraju svi skupa", dodaje pak Sever.


I sindikati i poslodavci hvale dosadašnje mjere, ali traže još istog i predlažu nove poteze i naglašavaju - reforme su ključ.

"Smanjivanje horizontalno stope PDV-a, a za ugostitelje, putničke agencije, uslužne djelatnosti dodatno na 13 posto. Također tražimo da se ide i sa znatnim smanjivanjem birokracije. Ne može u zadnjih deset godina otići nas 400 tisuća iz Hrvatske, a zaposlit se 100 tisuća ljudi u birokraciji. To je nemoguće nahraniti", govori Bujas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez dizanja plaća i mirovina nema pravog sučeljavanja ovakvom rastu cijena, a pogotovo ovom koji se tek najavljuje", zaključuje Sever.

A Vlada zasad tek uzvraća da plan djelovanja postoji, bez konkretnih najava. Dva resorna ministra imaju svoje brige i izgledno je da nova poskupljenja neće ni dočekati na funkciji. Što zbog zadovoljstva njihovim radom, što zbog straha od spominjanih nasljednika, i sindikati i poslodavci bi rado da i Ćorić i Aladrović ostanu u sedlu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike