nekima je poželjna / Istražili smo je li Hrvatska, kako tvrdi premijer, Afrikancima zemlja snova

Naišli smo i na Hrvate kojima su afričke zemlje poželjna destinacija u koju iseljavaju

26.6.2018.
18:50
VOYO logo

Izvučena iz konteksta ili ne, tragom Plenkovićeve izjave istražili smo je li Hrvatska, kako tvrdi premijer Afrikancima El Dorado. Naišli smo i na Hrvate kojima su afričke zemlje poželjna destinacija u koju iseljavaju. 

Prince, ili kako ga ovdje zovu afrički Šime, iz Nigerije je, u strahu za život pobjegao prije sedam godina. Ondje je studirao, a u Hrvatskoj se odmah bacio u lov na tune s Antom Gotovinom. Prije nekoliko mjeseci u Zagrebu je otvorio prvi afrički restoran. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prince Wale Soniyiki uistinu misli da je Hrvatska lijepa i mirna zemlja. U Nigeriji je, kaže, strahovao da će ga ubiti neki opasni ljudi. Ovdje bi ga, kao novopečenog vlasnika restorana, mogla ubiti birokracija. 

"Hrvatska je na dobrom putu. Samo treba još da građani imaju siguran posao i manje poreza", zaključuje Prince. Stoga se ne slaže s izjavom Plenkovića kako mnogi Afrikanci vape za hrvatskim standardom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante se iz Kameruna vratio zbog sezone koju odrađuje u ovom aquaparku u Gajcu. Proveo je zimu u Africi radeći pogon za jednu svjetsku pivarsku kompaniju. S premijerovom tvrdnjom također se ne slaže.

"U Kamerunu sve radi 24 sata sedam dana u tjednu. Nema zatvaranja. Svi izlaze van, radi se i nema maltretiranja od strane vlasti. Znači njima je u cilju napraviti što veći turizam. Mi smo bili u industrijskom gradu, ali turista ima masu i ne morate se brinuti da ćete ostati gladni jer je nešto zatvoreno", komentira Ante Škarpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije Kameruna u Zagrebu je radio svašta, a zarađivao gotovo ništa. O afričkoj plaći zbog ugovora ne smije previše. Kaže samo da je puno bolja od one koju bi za taj posao dobio u Hrvatskoj.

"Spavalo se u hotelu, imali smo tri obroka na dan, a radilo se desetak sati tako da bilo je u redu", smatra Ante.  U njegovu slučaju nostalgija je kriva što nam se bar jedan emigrant vratio i popravio demografsku sliku. "A eto, srce vuče doma koliko god da je gore bilo. Koliko god da je tamo bilo bolje za živjeti, ipak je u hrvatskoj najljepše", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da ne strahuje za život i Princ bi se rado vratio u svoju domovinu. Posla očito ima i ovdje i ondje. Može li se od njega živjeti to je nešto na čemu Vlada mora poraditi. Jer ne porade li, možda će i oni nakon sljedećih izbora posao morati potražiti negdje drugdje.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo