može li hrvatska profitirati? / Istražili smo: kako grčka kriza i teroristički napad u Tunisu utječu na hrvatski turizam?

Vrhunac ekonomske krize Grčku gura u bankrot, a Tunis trpi ogromne štete nakon terorističkog napada u poznatom ljetovalištu. A kako to sve utječe na Hrvatsku? Stručnjaci tvrde da zasad profitiraju slična odredišta poput Španjolske i Turske

29.6.2015.
19:27
VOYO logo

Tisuće turista i danas tumara grčkim povijesnim znamenitostima. Uče o povijesti, a na vlastitoj koži i o suvremenosti. Kriza je na vrhuncu, banke ne rade...

"Nosim gotovinu, puno gotovine. I da, ne osjećam se ugodno", kaže jedna kineska turistica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj je savjet ljudima - ponesite novac i neće biti nikakvih problema", kaže Alexander iz Nizozemske.

Ali nikakvi savjeti nisu potrebni turistima u Hrvatskoj. Treba samo uživati, i zato su Hrvatsku umjesto Grčke izabrali ovi Nijemci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dolazimo već nekoliko godina u Hrvatsku, ovdje nam se sviđa. Grčka za nas apsolutno nije alternativa, a sad osobito s problemima koje imaju", kažu Margid i Frank iz Njemačke.

I dok Hrvati zasad ne otkazuju aranžmane, u Europi turističke agencije s Grčkom imaju velikih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do velikih otkaza dolazi od strane europskih, njemačkih, engleskih turista, koji su najjači putnici. Dva su razloga - strah od nacionalnih nemira i strah od nemogućnosti korištenja novca, kartica, bankomata...", kaže Boris Žgomba, potpredsjednik Europskog udruženja putničkih agencija.

Skoro 20 posto grčkog BDP-a čini turizam, slično kao i u Hrvatskoj. Prema posljednjim podacima Eurostata za deset lanjskih mjeseci, Hrvatska je imala 66 milijuna noćenja, a Grčka 98. Hrvatska je rasla 2,6, a Grčka gotovo sedam posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da će hrvatski turizam od grčke krize ove godine profitirati, stručnjaci ne vjeruju, ali iduće bi godine, dapače, mogao i izgubiti.

"Ako Grčka iziđe iz Europske unije i ako uvede drahmu, za očekivati su puno niže cijene, što bi pojačalo njenu međunarodnu konkurentnost i time bi hrvatski turizam mogao imati ozbiljne posljedice", kaže Drago Jakovčević s Katedre za financije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog trenutačne krize u Grčkoj, ali i Tunisu, gdje se nakon terorističkog napada u poznatom ljetovalištu otkazuju putovanja, profitirat će slične, jeftinije, destinacije.

"Španjolska i Turska u ovom momentu strašno profitiraju od tuniskih i grčkih problema", kaže Boris Žgomba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Hrvatska  profitira malo, ako i uopće...

"Mi imamo našu politiku po pitanju razvoja turizma, mi se nje držimo. Ono osnovno što je, iz godine u godinu podižemo konkurentnost, tako da mi odrađujemo svoj posao, neovisno o svim ostalim okolnostima koje se događaju na drugim destinacijama", kaže ministar turizma Darko Lorencin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa iako se nerado komentira, situacija na mediteranskim destinacijama sigurno se budno prati.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo