RTL DIREKT U AKCIJI / Istražili smo kako Hrvatska uvozi plastični otpad i na tome gubi milijune kuna

U Ministarstvu zaštite okoliša do četvrtka traje javna rasprava o promjenama Uredbe o otkupu ambalaže

24.4.2019.
22:38
VOYO logo

Problema s plastikom ima napretek: premalo razdvajamo pa na kraju završava na dnu oceana i u ribi koju jedemo, a i ono što razdvojimo nema tko preuzeti - prije se plastika prodavala, danas primjerice grad Zagreb plaća njezino preuzimanje. Naposljetku, bespotrebno uvozimo plastični otpad iz drugih zemalja i na tome gubimo milijune kuna.

Ekologija za mnoge u Hrvatskoj ima svoju cijenu. Ona vrijedi 50 lipa. Odlučili smo provjeriti može li tih 50 lipa dobiti i ako je boca kupljena izvan Hrvatske. Primjerice u Srbiji, BiH ili Sloveniji? Naš reporter Dario Todorović otišao je u popularnu slovensku trgovinu u Brežicama po nekoliko različitih pića različitih proizvođača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je zajedničko svim tim proizvodima jest da je na njihovoj ambalaži otisnuto ''povrat naknade 50 lipa''. Međutim, riječ je o proizvodima koji uopće nisu kupljeni u Hrvatskoj pa se tako u Hrvatskoj može vratiti limenku pića na kojem piše da je proizvedeno u Srbiji, prodaje se u Sloveniji i ima slovenska uputstva.

''U nadi da nije baš tako, napravio sam test. Pića sam odnio žednom društvu i za čas je ostala samo prazna ambalaža. Za koju ne bih trebao dobiti povratnu naknadu jer nije ni planirano da se zbrine u Hrvatskoj. Ali bez ikakvog dodatnog pitanja, gospođa koja radi u centru za preuzimanje ambalaže dala mi je potvrdu, pomoću koje sam dignuo novac'', ispričao je naš Dario.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I otkrio: ''Sad me malo muči savjest jer nisam siguran jesam li upravo državu oštetio, ali neskrivena rupa u sustavu mi je to omogućila. Budite sigurni kako postoje oni koji tu rupu dugo i organizirano koriste kako bi zaradili malo više od moje dvije kune''.

Procjenjuje se da Hrvatska na takvim primjerima na godinu gubi oko 16 milijuna eura jer barkoda na bocama nema i one od bilo kuda mogu ući u naš sustav što debelo koriste neki u pograničnim područjima koji uvoze mnogo boca i dobivaju po pola kune za svaku.

Jedan je to od problema za koji znaju i u Ministarstvu zaštite okoliša pa do četvrtka traje javna rasprava o promjenama Uredbe o otkupu ambalaže. ''Upravo aktivnosti koje radimo na zakonodavstvu i na kontroli, informatizaciji i automatizaciji sustava su pretpostavka da se u budućnosti pozabavimo i dijelom koji se tiče nacionalnih i internacionalnih kodova pa će se te situacije i izvanredne situacije koje se dešavaju u nekim pograničnim područjima prevenirati'', istaknula je Anamarija Matak, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravi barkodovi, preko kojih će se točno pratiti gdje je i za koje tržište ambalaža proizvedena, ipak će pričekati neke bolje dane. A povratne naknade u Hrvatskoj mnogo vrijede.

Prošle je godine otkupljeno više od 400.000 komada PET ambalaže, više od 100.000 staklenih boca i više od 150.000 limenki. Ukupno je za njih isplaćeno 333 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, još uvijek je sustav zastario i svodi se na to da netko ručno preuzima ambalažu, pregledava je, stavlja je u vreću i printa račun.

Daniel Rolph Schneider, profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, proveo je 2017. godine istraživanje koje je pokazalo da Hrvatskoj hitno treba automatizacija: ''Počevši od bolje kontrole, preko identifikacije barkoda, online clearinga, poništavanja ambalaže koja se ne može višestruko vraćati ... Smanjuje se administrativno opterećenje u sustavu, neće biti dvostrukog i trostrukog brojanja u sustavu i još neke druge pogodnosti''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naknada za ambalažu mlijeka ukinuta je 2015. i od tada ogromne količine te plastike završavaju na odlagalištima. Povrat pola kune se iduće godine ponovno vraća.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo