Zdravije i jeftinije / Istražili smo! Kako izbjeći tablete te kojim namirnicama izdržati cijelu zimu bez bolesti?

Tržnice su pune svega i svačega, samo treba znati što izabrati kako bi tijelo pripremili za hladnije dane.

1.10.2018.
7:00
VOYO logo

Promjene temperature, boravak u zatvorenom, skupine djece u vrtićima i školama ili ljudi u ambulantama... Sve to doprinosi povećanom broju viroza. Virusima su izloženi svi, no pitanje je imuniteta koga će savladati, a koga ne. Zato je tu hrana kojom se on jača, a koristite li određene namirnice, i cijelu zimu možete proći bez bolesti. 

Tržnice su pune svega i svačega, samo treba znati što izabrati kako bi tijelo pripremili za hladnije dane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakako možemo početi s voćem. To su naravno citrusi, evo prvi su nam već došli to su naše mandarinice, zatim imamo šipak. Kivi koji će nam uskoro doći. To su sve odlični izvori vitamina C koji će nas zaštititi od viroza", pojašnjava nutricionistica Mirna Trumbetaš.

Lijek je u teglicama

Prirodan antibiotik je i dobar stari češnjak koji spada u najmoćnije namirnice na svijetu. Najbolje ga je jesti sirovog, ali može i kao dodatak raznim jelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odlična je buća od koje se svašta može raditi, naravno jedna dobra topla juha, također i pire. Može se peći, može se raditi kao poslastica zalivena medom. U svakom slučaju buća je odlična, puna betakarotena, vitamina A koji će nam obnoviti kožu sad nakon ovih ljetnih dana i izlaganja suncu, također je i antioksidans", dodaje nutricionistica.

No pravi se lijek nalazi u teglicama: med u saću, matična mliječ i svježa pelud. Namirnice poput trpke aronije koje jačaju imunitet, a sezona im je prošla, mogu se naći u obliku sokova. I konkretnija jela, uz dodatak povrća, u službi su zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakako je tu kiselo zelje, jedan jeftini proizvod, da ne kažem siromašna kuhinja. Koje je izrazito bogato c vitaminom i probioticima i može se pripremati na različite načine, od običnih salata, kiselo zelje s bučinim uljem, do sarme, sekelija", govori Mirna Trumbetaš.

Stručnjaci kažu da se, u krajnjem slučaju, umjereno mogu koristiti i dodaci prehrani. No dostojne zamjene za ovakve podizače imuniteta - nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo