DIVLJANJE CIJENA / Istražili smo kako Vlada može obuzdati cijene plina i kako su ustanove kojima je osnivač Zagreb pošteđene poskupljenja

Koliko god država pomogne domino efekt i lančana poskupljenja bit će neizbježna

30.1.2022.
20:10
VOYO logo

​Dok bolnicama diljem zemlje na naplatu dolaze astronomski računi za plin, u zagrebačkoj bolnici Sveti duh poskupljenje nisu ni osjetili. Razlog je fiksna cijena plina definirana ugovorom.

"Ukupni računi u 2021. godini su iznosili negdje oko 42 tisuće kune, što je mjesečno negdje oko tri do četiri tisuće kuna i nisu narasli u 12. mjesecu", kaže Anamarija Šimandić, ravnateljica Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, bolnice koje nisu potpisale ugovor, kao primjerice najveća u zemlji KBC Zagreb, moraju podmiriti račun za prosinac 375 posto veći.

Image
energetsko siromaštvo /

Dramatično porastao broj kućanstava kojima je isključena struja: Sve više građana ne može platiti račune

Image
energetsko siromaštvo /

Dramatično porastao broj kućanstava kojima je isključena struja: Sve više građana ne može platiti račune

"Njihova cijena raste sukladno tržišnim uvjetima. Kako je cijena u trenutku ugovaranja, obično četvrti mjesec prošle godine bila ispod 20 eura po megavat satu, a danas je 90 eura po megavat satu, to se osjeti na njihovim računa", objašnjava Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li bolnice moći podmiriti enormno visoke račune i je li ugrožen njihov rad, u Ministarstvu zdravstva još nemaju komentara. Račun za plin nisu mogle podmiriti ni sve redovničke zajednice. Župi sv. Leopolda Mandića Plinara je otpisala 70 posto duga. Umjesto 58 tisuća, na kraju su platili 17.

"Za mjesec prosinac su nam otpisali, a kako će dalje biti ne znam. Nisu nam dali nikakve naznake da bi moglo biti niže", kazao je fra Jure Sarčević, svećenik u Župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otpisa dugova u budućnosti, poručuju iz Plinare neće biti.

"Vjerujem ovih dana da će se poduzeti neki koraci po rješavanju ovog pitanja, koje je dosita neizdržljivo i nepodnošljivo. Jednostavno ne vidimo izlaza, pogotovo ako se nastavi s ovako visokim cijenama kao za prosinac", tvrdi fra Sarčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmrzavanje cijena plina i struje za kućanstva nastupit će u travnju. Da se ne dogodi udar na standard građana, Vlada planira smanjenje stope PDV-a, a najugroženije obitelji mogu računati i na vaučere. Ipak, udar na džepove je neizbježan.

"Računi bi mogli biti veći do 70 posto, i ako umanjimo PDV što je za očekivati kroz izjave premijera računi bi mogli biti veći do 50 posto", kaže Pudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani u šoku: "imamo malu bebu, trebamo grijati cijelo vrijeme, a ako to ode tako u nebesa, ne znam što će biti", smatra Marko Rangelov iz Zagreba.

Koliko god država pomogne domino efekt i lančana poskupljenja bit će neizbježna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo