Nisu samo životinje / Istražili smo! Što sve 'zaluta' na autocestama? 'Lete vešmašine, frižideri, namještaj, madraci...

U zadnjih 10 godina životinje su uzrokovale 9787 prometnih nesreća

11.2.2019.
21:00
VOYO logo

U mjestu Jezerce kod Plitvičkih jezera jutros su se sudarili automobil i kamion, a u nesreći je ozlijeđena žena koja je prevezena u gospićku bolnicu. Uzrok nesreće još nije poznat. Na pojedinim cestama u Lici vrijede zimski uvjeti, a mogući su i odroni. Jak vjetar usporava vožnju na autocesti prema Pločama pa se vozači pozivaju na velik oprez.

No ne ugrožava samo vrijeme promet. Tu su i vozači koji četso ne poštuju propise, mnogi voze u suprotnom smjeru, a često na autoceste zaluta koja životinja. Tako je sinoć na autocesti viđen pas, ali medvjed. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zadnjih 10 godina životinje su uzrokovale 9787 prometnih nesreća. U tim je nesrećama ozlijeđeno 566 osoba, od kojih je 103 teže ozlijeđeno. Petero je smrtno stradalo.

"Trideset kilometara autoceste je pokriveno električnom ogradom, električnim pastirom uz zaštitnu ogradu. Postavili smo šest iskočnih rampi u slučaju da životinje uđu na autocestu pa mogu same izići. Postavili smo 25 jednostranih vrata koja se otvaraju samo prema van tako da kada je životinja unutra može izaći van. Postavili smo i određeni broj kanti za smeće koje su otporne na životinje tako da ih niti mirisom smeća ne privlače na autocestu", kazao je Bojan Vivoda, glavni inženjer za zaštitu okoliša ARZ.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dojave dolaze sa svih strana. I od strane koncesionara autocesta, no isto tako Ministarstvo unutarnjih poslova RH i vozači, zovu i dojave, a ako dojavu nisu zaprimili cestari mi ju proslijedimo koncesionarima koji dalje postupaju prema protokolu", komentirala je Ivana Mišov iz Hrvatskog autokluba. 

Na autocesti zaluta svašta. Od dijelova vešmašina, frižidera, namještaja, osobito za vrijeme travnja, kad krene sezona uređenja vikendica, lete madraci. Takvi su prizori najčešić, kaže Mišov, na autocesti između Buzina i Karlovca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu svakakvih stvari ima uključujući i životinje - divlje svinje, labudi, rode, patke...", dodala je Ivana Mišov iz HAK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo