kadrovska križaljka / Istražili smo: tko su najizgledniji ministri u Vladi Andreja Plenkovića?

Zlatko Hasanbegović je osoba koja predvodi desno krilo HDZ-a. Mnogi ondje žele da upravo on ostane ministar kulture

26.9.2016.
19:06
VOYO logo

U HDZ-u su uvjereni da će Andrej Plenković sastavljati Vladu. U središnjici te stranke traju novi razgovori s Mostom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred Andrejem Plenkovićem nije nimalo lagan zadatak, jer uz to što mora paziti na Most, mora paziti i na unutarnje odnose u HDZ-u?

Odluke koje Andrej Plenković sada donese, mogle bi ga pratiti i u sljedeće četiri godine kao potencijalnog predsjednika Vlade, ali i kao predsjednika HDZ-a. Što sada napravi, tako će mu biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On mora donijeti neke teške odluke te odlučiti koji će ljudi u HDZ-u biti ministri te koliko će MOST-u 'skresati' ministarstava jer očito je da stvari idu u tom smjeru. Zasad Plenković drži loptu na zemlji.

"Licitacije o tome, koliko je tko tražio resora, to su pa ja bih rekao čak i malo slabije informirane spekulacije u medijima nego neke činjenice, a mi o tome još nismo razgovarali", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna kadrovska križaljka Plenkovića su njegovi najbliži suradnici Stier, Maletić, Božinović i Krstičević. Vjerojatni potpredsjednici Vlade su Stier i Maletić.

Ono, što Plenkovć mora znati, je da sada treba pametno odlučivati tko će biti njegovi kandidati za ministre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi potencijalni problem nastaje kod Ministarstva kulture - Zlatko Hasanbegović je osoba koja predvodi desno krilo HDZ-a. Mnogi ondje žele da upravo on ostane ministar kulture, dok je tu i veliki pritisak od određenih društvenih skupina da Hasanbegović ne bude ministar kulture. U međuvremenu se pojavljuju drugi kandidati koji su navodno odbili, kao što je Nina Obuljen i Andro Krstulović. Prema zadnjim informacijama, Jasen Mesić se još premišlja hoće li pristati ili ne. 

Dva su kandidata za Ministarstvo obrane - Davor Božinović, koji je naizgledniji kandidat, ali realniji kandidat je Damir Krstičević. Ako Krstičević bude ministar obrane, onda navodno Plenković za Božinovića ima spremno potpredsjedničko mjesto. Ipak, to su još uvijek samo licitacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nema potvrde, sve su naznake da će se MOST vjerojatno morati pomiriti s manjim brojem ministarstava no što su imali. Gdje bi se tu mogla lomiti koplja?

Očito je da će MOST morati pristati na manje ministarstava. Koplja će se najviše lomiti oko Ministarstva gospodarstva jer ih MOST želi kontrolirati prvenstveno zbog INE jer ju drže strateškom kompanijom. Prošla Vlada se lomila na INI, no HDZ želi kontrolu nad Ministarstvom gospodarstva jer smatra da će tako lakše utjecati i na regulativu investciija i na sve vezano uz gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potencijalni ministri gospodarstva su Tomislav Ćorić i Goran Marić, ali i prema zadnjim informacijama Ivana Maletić.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo