miješanje geopolitičkih karata / Istražili smo: tko su nam saveznici u vanjskoj politici i tko nam čuva leđa u globalnoj igri?

Sudionici Domovinskog rata i dinamičnih hrvatskih političkih procesa još iz doba Jugoslavije, pozivaju vlast da se postavi dominantnije na političkoj karti

29.9.2016.
19:05
VOYO logo

Da bi se država poput Hrvatske uspjela izboriti za svoje interese, mora imati jake i stalne vanjsko-političke saveznike. Tko su oni koji joj čuvaju leđa u globalnoj igri, ali i kako se Hrvatska postavlja prema saveznicima u regiji?

U vrijeme ponovnog miješanja geopolitičkih karata, hladnoratovskih odnosa i borbe za prevlast Rusije i SAD-a, pozicija Hrvatske prilično je jasna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski globalni partneri su prvenstveno zemlje članice Europske Unije i zemlje članice NATO saveza jer smo mi i članica Europske Unije i NATO saveza. A na primjer, za jednu vojnu operaciju gdje je Hrvatska prisutna tu imamo i posebne partnere koji su tu involvirani u tu operaciju", govori tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

Međutim, članica Europske Unije i NATO-a, okružena je "nečlanicama" koje područje čine - trusnim, a na neke od njih Rusija je bacila svoju mrežu ili to pokušava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu reći da sam uvijek dao podršku Bosni i Hercegovini i Srbiji, ali imao sam sastanak sad kad sam bio u Beču sa premijerom Makedonije i ja sam za to da se cijela regija što prije uvede u Uniju", ističe tehnički premijer Tihomir Orešković.

Samo članstvo Hrvatske u europskom društvu ponekada može biti i teret, kao u izbjegličkoj krizi jer nakon Grčke - Hrvatska je prva koja po Dublinskom sporazumu treba podnijeti teret. Da bi to izbjegla, mora imati čvrsto zaleđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nabrajajući partnere, Kovač spominje i Rusiju, Francusku i Veliku Britaniju. 

Sudionici Domovinskog rata i dinamičnih hrvatskih političkih procesa još iz doba Jugoslavije, pozivaju danas vlast da se postavi puno dominantnije na europskoj političkoj karti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vezati sve od Baltika do Jadrana a onda projicirati sve na Bosnu i Hercegovinu i ostalo na jug prema Grčkoj dole", jasan je Davor Domazet Lošo.

Interesi se mijenjaju no mnogi analitičari smatraju da je jedan od najvjernijih političkih saveznika Hrvatske od osamostaljenja - SAD.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike