izgraditi dobre prakse / Istražili smo zašto trgovci i dalje radije bacaju hranu nego je doniraju siromašnima!

Unatoč tome što su trgovci oslobođeni plaćanja PDV-a na doniranu hranu, u socijalnim samoposlugama hrane nedostaje

29.9.2016.
18:55
VOYO logo

Socijalne samoposluge mnogima su postale mjesto za preživljavanje. Sve je više siromašnih koji traže hranu, ali nje izgleda nema dovoljno.  

Image
Sustav još nije zaživio /

Iako su trgovci u Hrvatskoj od lani oslobođeni plaćanja PDV-a na doniranu hranu, ona se i dalje baca

Image
Sustav još nije zaživio /

Iako su trgovci u Hrvatskoj od lani oslobođeni plaćanja PDV-a na doniranu hranu, ona se i dalje baca

"Sada u nazad dva tjedna u socijalnoj samoposluzi, mi smo pomagali ljudima doslovno s litrom ulja i 10 jaja. Da li ti ljudi mogu preživjeti od toga, ja vas pitam. Ne mogu. A hrana se baca", upozorila je Irena Rajšić iz humanitarne udruga Duga Vukovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doniranje hrane može se obavljati samo putem registriranih posrednika kojih je u Hrvatskoj 73. Jedan od najvećih je Crveni križ. 

"Najčešće nam nedostaju osnovne prehrambene namirnice koje prema pravilniku o doniranju nikad ne dođu blizu isteka roka, onda ih ni proizvođači ni trgovački lanci ne doniraju. Isto tako je poseban problem higijena koja uopće nije oslobođena PDV-a", tvrdi Tina Debeljak, voditeljica Socijalne samoposluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na problem nedostatka donirane hrane ukazali su danas iz Hrvatske mreže protiv siromaštva. Donatori su oslobođeni plaćanja PDV-a na doniranu hranu, ali izgleda nema ih puno.

"Dobivamo informacije s terena da je donatorima isplativije držati hranu do zadnjega dana pa makar i na najvećim popustima nego ju donirati", naglašava Zoran Grozdanov, koordinator Inicijative oslobodimo doniranje hrane PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravne i fizičke osobe mogu donirati hranu, ali ih na to nitko ne može natjerati.

"Očito nije uhodana još dobro praksa. Ne bih govorio da nisu socijalno osviješteni. Više da će trebat izgradit jednu dobru praksu koja nije postojala ne samo u Hrvatskoj nego u čitavoj Europi", istaknuo je Nino Žganec, predsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na donatore treba apelirati. Molim vas, obavezali ste se, rekli ste da hoćete. Ne postoji zakonska regulativa koja vas obavezuje na to, ali pokažite društveno odgovorno poslovanje", apelira Zoran Grozdanov, koordinator Inicijative oslobodimo doniranje hrane PDV-a.

U prvih devet mjeseci 56 poreznih obveznika predalo je zahtjev za povratom poreza za doniranu hranu u iznosu 4,8 milijuna kuna bez PDV-a. Jedna petina građana u Hrvatskoj živi u siromaštvu, a godišnje se baci 400 tona hrane koja se može donirati i prehraniti potrebite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo