veliki broj u privatnom sektoru / Istraživanje pokazalo da čak 85 posto hrvatskih studenata nađe posao godinu dana nakon završetka studija

Većina hrvatskih studenata godinu dana nakon diplome pronađe posao, i to u struci, a najviše ih se zaposli putem mjere stručnog osposobljavanja

4.12.2018.
7:00
VOYO logo

Iz Amerike priznanje ravno o ruke hrvatskih studenata. Antonio Jurišić, Hrvoje MagdićFran Delić i još sedam njihovih kolega zaslužni su za najbolji projekt zrakoplova u svijetu. 

"Zadatak je bio smislit konceptualni dizajn zrakoplova za potrebe američke vojske, koji bi služio za drenažu pilota u budućnosti", tvrdi Fran. Natjecanje organizirao Američki institut za aeronautiku. Osam mjeseci radili su na projektu, a prizanje je stiglo u rujnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je prijavljeno 9 timova iz 7 različitih zemalja svijeta i stvarno neočekivano, ali znali smo da možemo", tvrdi Antonio. "Nitko nije vjerovao, čak smo poslali mail nazad da nam potvrde još jednom da nam negdje neku potvrdu na internetu pokažu da smo stvarno dobili tu pobjedu", objašnjava Hrvoje.

Najveći broj studenata posao dobije preko stručnog osposobljavanja

Uz ovakav uspjeh, ovi studenti završne godine Fakulteta strojarstva i brodogradnje za posao ne trebaju brinuti. A najnovije istraživanje Agencije za znanost i obrazovanje pokazalo je da čak 85,6 posto studenata godinu dana nakon završetka studija pronađe posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći broj ih je ipak posao dobio preko mjera stručnog osposobljavanja, dok je trećina svoj prvi posao stekla ugovorom na određeno, a četvrtina ugovorom o radu na neodređeno vrijeme.

"Druga stvar koja je izašla iz ovog istraživanja to je pitanje povezanosti gospodarstva i institucija visokog obrazovanja. Ja mislim da tu mora biti čvršća povezanost", kazala je Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posao u struci

U istraživanju su sudjelovali studenti koji su diplomirali 2015. na 2016. godinu. Više od polovine posao je pronašlo u privatnom sektoru, najveći broj njih ima plaću između 3500 i 5000 kuna.

"Mi sada moramo s visokim učilištima i to će sada započeti imati stvarno pregovore da vidimo koji su to studijski programi gdje ima smisla povećavati kvote, a gdje bi kvote trebalo smanjivati", tvrdi ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina iz istraživanja posao je pronašla u struci. A tome se nadaju i ovi studenti koji bi, iako su im vrata u svijet otvorena, htjeli ostati u Hrvatskoj.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo