BROJKE SE ZBRAJAJU / Istražujemo: jesu li aktivisti iz Inicijative Narod odlučuje prikupili dovoljan broj potpisa?

Prema prvim procjenama referendumske je inicijative potpisalo oko 10% građana, koliko je i potrebno. To znači da će svaki prebrojani potpis biti itekako vrijedan

28.5.2018.
18:42
VOYO logo

Sinoć točno u ponoć završeno je prikupljanje potpisa za pokretanje referenduma o povlačenju ratifikacije Istanbulske konvencije i novi izborni sustav

Je li prIkupljen potreban broj potpisa, još je neizvjesno. A dok traje prebrojavanje - i zagovarači referenduma i njegovi protivnici pozivaju se na Ustav. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točno u ponoć istekao je rok za prikupljanje 374.740 potpisa za pokretanje referenduma o novom izbornom zakonu i ukidanju primjene Istanbulske konvencije. Jesu li organizatori dosegli taj broj, još uvijek ne otkrivaju.

"Još uvijek prikupljamo knjige po cijeloj Hrvatskoj, potpisi se broje i sa preliminarnim podacima ćemo izaći kroz nekoliko dana", kaže Zvonimir Troskot iz Inicijative Narod Odlučuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijative se nadaju kako imaju dovoljno, ali žale se na opstrukcije u nekim gradovima.

"Mi smo uistinu u tim gradovima bili opstruirani i da nam je strašno žao da u ovom demokratskom i pluralističkom društvu u kojem živimo i na koje se svi pozivamo da građani Rijeke i Samobora nisu se mogli izjasniti", dodaje Troskot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu kako su u pripremi Ustavne tužbe protiv ta dva grada jer im nisu dozvolili prikupljanje potpisa na samom početku roka.

"Pa iskreno ne razumijem njihove primjedbe obzirom da je od ukupno traženog 41 mjesta za prikupljanje potpisa odobreno 26",  zaključuje Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sličan je stav i u Samoboru gdje kažu da su se samo držali zakona jer prvi zahtjev dostavljen 28. travnja nije bio potpun.

No, ustavnost propituju i protivnici referendumskog pitanja. Njima je sporan detalj u kojem se smanjuju ovlasti saborskih zastupnika nacionalnih manjina. I dok ministar pravosuđa nije zainteresiran za temu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj osobni stav je da zapravo i jedan i drugi prijedlog za referendum pomalo ja bih rekao promašuju temu", kaže Željko Reiner, saborski zastupnik.

Prema prvim procjenama referendumske je inicijative potpisalo oko 10% građana, koliko je i potrebno. To znači da će svaki prebrojani potpis biti itekako vrijedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo