Nema vrtića za Imoćane / Istražujemo: u kojim gradovima školarci dobivaju najviše, a gdje ništa?

Očekivano, sve ili gotovo sve za učenike osnovnih škola daju najbogatiji gradovi, izuzev Rijeke i Zadra. U Imotskom, pak, nedostaje mjesta u vrtićima

31.8.2017.
18:59
VOYO logo

Dane do početka nastave možemo već nabrojati na prste jedne ruke. I dok roditelji nabrajaju stavke koje još do tada moraju kupiti i nabaviti - istražili smo u kojim gradovima školarci najviše dobivaju, gdje dobiju nešto, a gdje ništa od opreme za školu koja starta u ponedjeljak.

Očekivano, sve ili gotovo sve za učenike osnovnih škola daju najbogatiji Dubrovnik, Zagreb gdje besplatni udžbenici čekaju i srednjoškolce, Samobor, kao i ostatak Zagrebačke županije, zatim Varaždin, Koprivnica, Virovitica, Čakovec, Umag, a od ove godine i Vukovar. Malim Petrinjcima stiže sve za školu - kao dar građana Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među gradovima koji daju dio, naprimjer samo prvašićima i sufinanciranje ostalim učenicima kroz vaučere i slično, su Karlovac, Križevci, Daruvar, Delnice, Osijek, Slavonski Brod, Split, Rovinj i Hvar, gdje to ide iz proračuna županije.

Gradovi koji školarcima ne daju ništa ili samo najsiromašnijim obiteljima su Zabok, Sisak, Bjelovar, ne tako siromašni Rijeka i Zadar, zatim Knin, Šibenik, Pula i Benkovac, gdje čak nema ni programa za one koji primaju socijalnu pomoć. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo kako bilo, dok će neka djeca čak dobiti i odjeću, uniforme i majice, pa i obuću, neki neće imati ni priliku prijaviti se i dokazati da su socijalni slučaj te da zbog kupnje knjiga možda neće imati za doručak.

Nema vrtića za male Imoćane

Mnoga djeca kreću i u vrtić, naravno ona čiji su roditelji mjesto u vrtiću uspjeli dobiti - što je zapravo nonsens za zemlju koja brzo i sigurno izumire. Iako je problem vrtića poznat u velikim gradovima, na njega nisu imuni i oni manjima, poput Imotskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrtići uskoro otvaraju svoja vrata, no uvijek isti problem. Ne mogu se upisati sva djeca, pa tako i u Imotskom gdje je bez svog mjesta ostalo njih pedesetak. 

"Ja sam svoju djecu upisao u vrtić, ali u vrtić u Njemačkoj, nisu se ovdje mogla upisati i odveo sam ih u Njemačku", priča nam Rado iz Imotskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na probleme se žale i drugi Imoćani. "Roditelji iz sela imaju problem jer ne mogu upisati djecu", kaže građanin.

U gradskom vrtiću u Imotskom kapaciteti su ograničeni, a posljednje dvije godine velika je navala za mjesto u vrtiću osobito u jasličkim skupinama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo pronašli jedan prostor u Vinjanima Donjima koji sad treba urediti, neće biti spreman do 4.9., ali nadam se da će građevinski radovi biti gotovi za 15 do 20 dana", kazao nam je Dražen Markota, ravnatelj Dječjeg vrtića Imotski.

Procjena je da u Imotskom nedostaju bar mjesta za još tri skupine djece, a pritisak je onda i na jednom privatnom vrtiću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pritisak je veliki, pogotovo roditelja koji nisu uspjeli upisati djecu u gradski vrtić. No da je samo sluha i dogovora gradskih vlasti sa mnom kao osnivačicom ove ustanove moglo bi se nešto i proširiti", kazala nam je Marija Kukulj, ravnateljica Dječjeg vrtića Loptica.

No u planu je širenje gradskog vrtića, valjda u mandatu nove gradske vlasti. Treba samo osigurati novac, pa će sva djeca imati svoje mjesto u vrtiću gdje stječu svoje prve prijatelje i radne navike...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo