čudna zapošljavanja / Istražujemo vaše dojave o navodnom nepotizmu u institucijama - na red je došla carina

Slučajno ili ne, među zaposlenima u posljednja tri natječaja u tamošnjoj carini, veliki je broj onih koji imaju članove obitelji koji su već zaposleni ondje

23.1.2017.
18:54
VOYO logo

Posao u carini, tvrdi naš izvor, našli su u posljednja tri natječaja brojni članovi obitelji i prijatelji već zaposlenih u toj državnoj službi.

Kako su se dobivali poslovi preko rodbinskih i poznaničkih veza, namjeravao nam je pred kamerama – zaštićenog identiteta - ispričati jedan od svjedoka. Međutim, u strahu od mogućeg kaznenog progona i neugodnosti ipak je odustao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nećak pročelnika splitske carine, nevjesta voditeljice kadrovske, brat zaposlene u kadrovskoj, popis rođaka i prijatelja se nastavlja...iako zapošljavanje članova obitelji nije zabranjeno i u Carinskom sindikatu primjećuju neobičnu slučajnost.

"Međutim, kada imate pojavu kao informacije koje su došle i do nas da je veliki postotak kandidata koji je primljen s rodbinskom vezama vrlo bliskim unutar carine odnosno viskopozicioniranim mjestima, onda to budi sumnju i ako povežete da tadašni ravnatelj i vodstvo carine nije imalo interesa da predstavnik sindikata bude u komisiji", kaže nam predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske Rino Štorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Carinskoj upravi tvrde, sve je po zakonu.

"Na svaki natječaj može se javiti bilo tko, pa i član obitelji naših službenika. U svakom slučaju rodbinske i druge veze ne mogu i ne smiju biti razlog prijama u državnu službu", kaže zamjenica ravnatelja Carinske uprave Vesna Kadić-Komadina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog propusta uočenih u natječaju iz 2012. sindikat je podnio tužbu, a sudski spor još traje. No, nelogičnosti su se nastavile i u natječajima iz 2014. i 2015.: od prestarih kandidata, popunjavanja pogrešnih radnih mjesta do bespotrebnih putnih troškova:

"Imamo ekstremnih primjera da su u jednom od tih natječaja primljena dvojica kandidata s područja Splita i Kaštela, a da rade na području Duborvnika na graničnom prijelazu Zaton Donji. To je daljina od 160 km u jednom pravcu, a jednostavnom računicom dođete do toga da je to mjesečno za jednog kandidata oko 3000 kuna", otkriva Štorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žalbe na rješenje o prijemu određenih kandidata Odbor za državnu službu odbacio je kao neosnovane, a inspekcija Ministarstva uprave nije pronašla ništa sporno.

"Vi možete u bilo kojem trenutku ukoliko postoje bilo kakvi dokazi, ne insinuacije, nego dokaze koje utvrđuju ili pokazuju bilo kakave neispravnosti moguće je ponovo pokretanje postupka. Ili obraćanje nadležnim instituacijama koje u svakom trenutku mogu poništiti taj natječaj", poručuje Kadić-Komadina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokazima bi se trebale baviti za to nadležne institucije, a provode li istragu o zapošljavanjima preko veze u carini, u policiji i USKOK-u ne otkrivaju. Izvidi kaznenih djela, podsjećaju, ipak su tajna…

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo