višemjesečna suša / Istri prijeti redukcija vode, građane se moli da racionalno troše vodu

Image
Foto: Shutterstock

Na području Istre trenutno se troši čak 270 posto više nego izvan sušnog razdoblja

13.7.2022.
8:40
Shutterstock
VOYO logo

U Istri je nakon dugog razdoblja suše najavljena redukcija vode koja bi mogla uskoro stupiti na snagu. Očekuje se kako će ovaj kronični nedostatak vode prvo pogoditi poljoprivrednike. Istarska županija jučer je najavila da su sustavi vodoopskrbe preopterećeni te da će u slučaju nužnosti biti uvedene mjere restrikcije široke potrošnje vode kao što su zabrana zalijevanja javnih, zelenih površina i rada autopraonica.

'Sigurno ćemo trpjeti štetu'

Županijski pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan, potvrdio je za Istru24 da je količina vode u Istri u ovom trenutku na niskim nivoima. Pojasnio je kako prvi val zabrana obuhvaća poljoprivrednike koji, prema njegovim riječima, već trpe štetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''S ovim stanjem vode koje imamo, vrlo je izgledno da ćemo ući u redukciju potrošnje vode. Nažalost, osnovni je smisao vodoopskrbe imati dostatnu količinu vode za piće. Prvo se zabranjuje pranje javnih površina i zalijevanje zelenih, ali isti dan slijedi i restrikcija navodnjavanja poljoprivrednih površina. Na poljoprivrednim kulturama suša se već osjeća. Uz ovakve temperature i bez najave oborina, sigurno ćemo trpjeti štete u poljoprivredi'', priznaje Pinzan.

Istra se posljednji put s restrikcijom vode susrela prije točno deset godina kada je razina vode u akumulacijskom jezeru Butoniga bila toliko niska da je iz njega u jednom trenutku izvirio mlin, koji je bio potopljen izgradnjom akumulacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Situacija nije sjajna. Nama su svi izvori koje koristimo za potrebu vodoopskrbe čak i u lošijoj situaciji nego te 2012. godine. Međutim, u akumulaciji Butoniga je oko metar i 20 centimetara viši nivo nego 2012. u istom periodu, odnosno ima dva milijuna kubika vode više'', kazao je direktor Istarskog vodovoda Buzet Mladen Nežić.

Image
bilo je i neugodnosti /

Voda u Splitu je zadnjih dana toliko mutna da je više ne poslužuju u kafićima. Evo o čemu je riječ...

Image
bilo je i neugodnosti /

Voda u Splitu je zadnjih dana toliko mutna da je više ne poslužuju u kafićima. Evo o čemu je riječ...

Apelira se da odgovorno trošenje vode

Nežić kaže da je u ovom trenutku teško procijeniti kada bi Butoniga mogla presušiti. Iako oborina nema nigdje na vidiku, nada se da toga neće doći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Apeliramo na naše građane i potrošače da racionalno postupaju s vodom, da je troše odgovorno. Ako se učinak ovog apela ostvari, možda do restrikcije niti neće doći'', napomenuo je Nežić.

Prije deset godina suša je istarske poljoprivrednike koštala stotine milijuna kuna. Iz pulskog Vodovoda javljaju da problema s vodoopskrbom na Puljštini još uvijek nema. Novoizabrani direktor Edo Krajcar izjavio je za Glas Istre da je trenutačno potrošnja vode značajno veća nego što je to uobičajeno izvan sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prosječna potrošnja u zadnja 24 sata iznosi 486 litara u sekundi, što je jednako količini na isti dan 2012. godine, a za 59 litara u sekundi, odnosno 14 posto više u odnosu na isti lanjski dan. Prosječna dnevna potrošnja u ovom mjesecu iznosi 40.990 kubika dnevno, što je 18 posto više u odnosu na lanjski lipanj'', navodi Krajcar te dodaje da se izvan turističke sezone uobičajeno troši od 180 do 200 litara u sekundi.

Dakle trenutno se troši čak 270 posto više nego izvan sušnog razdoblja. Prema Krajcarovim riječima, postojeći raspoloživi kapaciteti podmiruju potrošnju i sustav je pripravan za najveće do sada zabilježeno opterećenje od 585 litara u sekundi koje nastaje krajem ovog mjeseca i početkom idućeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo