Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Pravosuđe i uprava

Ministar Malenica iz samoizolacije za RTL otkrio: 'Broj lokalnih dužnosnika će se prepoloviti'

Ići će se i u promjenu Zakona o referendumu.

Ivana Ivanda Rožić/ 1.8.2020. u 19:04
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zaraženi ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica uskoro izlazi iz samoizolacije. Dolaskom na posao čeka ga cijeli niz reformi, ali i niz zadataka - od ZKP-a i Ovršnog zakona do Zakona o obnovi potresom razrušenih zgrada. 

U razgovoru za RTL otkrio je kako će se prepoloviti broj lokalnih dužnosnika, ali i što će mu biti prioritet u pravosuđu i što će prvo napraviti.

Novi ministar pravosuđa sljedeći tjedan vraća se na posao - ako test na koronu bude negativan. "Dobro sam, osjećam se dobro, nemam nikakvih simptoma, tako da, evo, iščekujem izlazak iz samoizolacije", rekao je Malenica.

No svečanu prisegu položit će tek početkom rujna, kad Sabor krene sa službenim zasjedanjem. Tada će biti i tradicionalna fotografija na saborskim stepenicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Da, tradicionalna fotografija nije snimljena u trenutku kad je Vlada izglasana, evo ja zahvaljujem predsjedniku Vlade gospodinu Plenkoviću koji je odlučio pričekati moj povratak, moju prisegu pa da se svi skupa slikamo kao članovi Vlade", kazao je Malenica

Prioritet: rad sudova i sprječavanje ulaska koronavirusa u zatvore

Vrijeme u izolaciji proveo je u pripremi za novi resor i čitajući stručnu literaturu. Prošli tjedan virtualno je preuzeo Ministarstvo i odradio nekoliko online sastanaka.   

Upravo se čita

Image
JOVANOVA DRAGA

Sjećate li se nje? Evo kako Paulina iz 'Ljubav je na selu' izgleda danas

"Svakako nam je trenutačno u području pravosuđa izazov normalno funkcioniranje sudova koji su oštećeni u potresima, isto tako i rad sudskih tijela koji je ograničen zbog epidemije koronavirusa pa ćemo u tom smislu kroz izmjene Zakona o parničnom postupku osnažiti institut suđenja na daljinu i ubrzati sudske postupke", najavio je ministar. 

Priroitet će i dalje, poručuje, biti i na zatvorskom sustavu, pogotovo na sprječavanju ulaska koronavirusa u zatvore. Uz to, opširne promjene idu i u upravu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"U području uprave idemo prema izmjenama zakonskog okvira za smanjenje broja lokalnih dužnosnika, Zakon o referendumu, sve ono što stoji u planu zakonodavnih aktivnosti. Prepolovio bi se broj lokalnih dužnosnika, mislim da je 634", rekao je Malenica.

Uz obnovu potresom razrušenih zgrada, osnivanje Visokog kaznenog suda, pisanje novog Zakona o kaznenom postupku, pravosuđe čeka i novi Ovršni zakon. No hoće li odgoda ovrha biti i najesen, Malenica ne otkriva: "Što se tiče Ovršnog zakona, on je prošao tri čitanja u Saboru, trebamo vidjeti što je u ta tri čitanja, koje su bile najveće kritike, najveće primjedbe i onda vidjeti u najkraćem roku što ćemo s tim Ovršnim zakonom." 

Ono što je sigurno, ministar Malenica seli se u novo sjedište ministarstva i vjeruje kako spajanje uprave i pravosuđa neće usporiti proces reformi koje čekaju oba resora. 

Ivana Ivanda Rožić/ 1.8.2020. u 19:04
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
243 osobe pod povećalom

Božinović za RTL o velikoj istrazi USKOK-a: 'Ljudi su se organizirali da plate za izrugivanje zakona'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba