politički analitičar / Ivan Rimac: 'Cijela demonstracija Milinovića je demonstracije desnog krila HDZ-a'

Rimac tvrdi kako većina jest tanka, no s ovako slabom oporbom nije previše izvjesno da bi se većina mogla osuti

31.8.2018.
18:58
VOYO logo

Nakon što je jučer najprije uže, a onda i cijelo Predsjedništvo HDZ-a na telefonskoj sjednici odlučilo pokrenuti stegovni postupak protiv Darka Milinovića, šef HDZ-a Andrej Plenković iz Dubrovnika poručuje da će konačnu odluku donijeti stranački Časni sud. 

Dodaje kako nema ni teoretske šanse da će se tolerirati neodgovorno i neozbiljno ponašanje. Milinović, pak, koji se u Sabor došao raspitati o ponovnoj aktivaciji mandata, ipak se još nada da ga neće izbaciti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politički analitičar Ivan Rimac u RTL-u Danas komentirao je situaciju u HDZ-u te kazao da u slučaju da Milinović napusti mjesto župana i preseli se u saborske klupe znači potencijalnu opasnost za stabilnost Vlade i predsjednika stranke. 

O njegovom izbacivanju iz stranke, Rimac kaže kako će HDZ prenošenjem na stegovni popstupak preći zonu izbora unutar HDZ-a u Lici da vidi koliko je Milinović jak u lokalnoj sredini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijela demonstracija Milinovića je demonstracije desnog krila HDZ-a koje je osjetilo da opet treba reaktualizirati svoj položaj nakon napada na premijera Plenkovića u vezi afere Borg. 

To je bio cilj ovog postupka, da desna struja da do znanja da i dalje ima izvjesne aspiracije preuzeti HDZ i da Andrej Plenković ne može mirno spavati, da tako kažemo, u poziciji predsjednika stranke", tvrdi Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se čini da bi situacija mogla uzdrmati funkcioniranje Vlade jer znamo u saborskim klupama ima još nezadovoljnih HDZ-ovaca poput Davora Ive Stiera i Mire Kovača, Rimac tvrdi kako većina jest tanka, no s ovako slabom oporbom nije previše izvjesno da bi se većina mogla osuti.

"To je ono što vjerojatno i ta desna grupacija mora imati na umu i u prebrojavanju vlastitih glasova mora biti svjesna da bi netko iz oporbe mogao glasati za održavnje Plenkovića protiv dolaska takve desne struje na vlast", tvrdi Rimac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Darko Milinović znao je i prije pokazivati mišiće - i u slučaju bivše predsjednice stranke Jadranke Kosor, kandidirao se i sam za šefa HDZ-a protiv nje i Tomislava Karamarka. Je li Plenković ipak bio pretvrd orah za Milinovića? 

"Plenković je u ovom slučaju želio postupiti oštrije nego u prethodnom slučaju kada su bili u pitanju Stier i Kovač samo zato da da do znanja da neće u budućnosti tolerirati sve veći neposluh unutar stranke i želi dati do znanja da je zasada takva situacija da on ne želi pregovarati oko ustupaka desnom krilu u pogledu vođenja stranačke politike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja će konačno sankcija biti to ćemo tek vidjeti. Nije sigurno da će to završiti izbacivanjem Milinovića iz stranke. Moguće da će biti oštrija sankcija nego za prethodnu dvojicu ali će biti vjerojatno kalkulacija treba li ugroziti saborsku većinu. 

Izjava Milijana Brkića da je HDZ nešto naučio iz slučaja Karamarko kada su rušili vlastitu vladu govori da će predsjedništvo biti oprezno u postupcima", smatra Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da se s vremena na vrijeme govori se i o prijevremenim izborima, Rimac tvrdi da bi oni HDZ-u odgovarali u slučaju da su jedinstveni oko toga kako bi htjeli izaći na izbore i kako bi formirali izborne misli. 

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo