sve više nezaposlenih / Gužva na burzi: 'Nakon devet godina u firmi, dali su mi otkaz na 1. april. Ne, nije šala'

Nezaposlenost u Hrvatskoj narasla je prvi put nakon sedam godina

1.5.2020.
17:00
VOYO logo

Pusto je ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). Osim što ih je koštao posla, čini se da je koronavirus ljude natjerao da novi posao traže od doma.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dobila sam poziv poslodavca u kojem me je obavijestio da sam ostala bez posla. U toj firmi, odnosno trgovini sam radila devet godina. Dobila sam poziv, simbolično, 1. aprila, no to nije bila šala, to je jednostavno bila istina. Kao razlog su naveli koronavirus, Covid-19 i kazali da jednostavno moraju zatvoriti dućan'', kaže nam Ivana Vidušin iz Rijeke.

Od tada, dakle već mjesec dana, bezuspješno traži posao: ''Ujutro ustanem, otvorim laptop i gledam ima li novih oglasa za posao. Malo ih je jer je vrijeme korone pa nema puno nekakvih oglasa koji mene zanimaju, ali nađe se nešto, pa se pošalje koji životopis na koju adresu''.

Ivana je tako postala samo dio crne statistike. Trenutačno imamo gotovo 160.000 nezaposlenih, a sezona, očito, više neće biti naš čarobni štapić.

''I ovo je prvi puta uopće u novijoj povijesti da je u travnju više nezaposlenih nego što ih je bilo u ožujku. I prvi puta nakon 2013. na godišnjoj razini da je travanj lošiji ove godine nego što je bio lani, i to za čak 27.000 manej zaposlenih ljudi'', upozorava Davorko Vidović, savjetnik predsjednika HGK za radnu politiku i zapošljavanje.

Od sredine ožujka do kraja travnja u Zavodu za zapošljavanje evidentirano je više od 37.000 ljudi. Gotovo 13.5000 ih se odjavilo. Među onima koji su ostali bez posla, najviše ih je u: djelatnosti smještaja - više od 8.000, a u trgovini više od 5.000 dok ih je u prerađivačkoj industriji gotovo 5.000 te u administrativnim, pomoćnim i svim ostalim uslužnim djelatnostima više od 5.000 ljudi.

No ljeto će, a ne zima - pokazati prave zube - kada iscure državne potpore, upozorava Vidović: ''Pravo stanje stvari će se zapravo moći vidjeti tek u lipnju kad mjere prestanu. I to zbog toga što je gotovo u potpunosti zaustavljen rast sezonskog zapošljavanja. Ovog travnja 420.000, a prošle godine 17.400 ljudi''.

Sindikati upozoravaju da je bilo i nepravilnosti s otkazima. ''Dio radnika je pritiskan da potpiše sporazuman raskid ugovora o radu što je dovelo do toga da nisu imali pravo na naknadu na burzi za nezaposlene'', upozorava predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Najviše ljudi je ostalo bez posla u velikim gradovima, a najveći skok broja nezaposlenih u odnosu na stanje prije koronavirusa je na području Pule, Rijeke i Varaždina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo