Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Što nakon pobjede?

Ivana Kekin za RTL Direkt: 'Logično je da građani od nas imaju znatna očekivanja. Karte za prijevoz neće posk...

U emisiji RTL-a gostovala je predsjednica Nove ljevice

RTL Direkt/ 31.5.2021. u 22:17
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stranka Ivane Kekin dijelom je platforme koja je u Zagrebu osvojila većinu u Gradskoj skupštini i čiji je kandidat premoćno izabran za gradonačelnika. Dobili su skoro 200.000 glasova.

"Logično je da imaju značajna očekivanja. Izuzetno sam zahvalna na povjerenju koje su nam građani dali", odgovorila je Kekin na konstataciju Mojmire Pastorčić o rezultatu na izborima.

Osim primopredaje vlasti i ovih tehničkih stvari, čime će se prvo početi baviti?

Krenut ćemo s revizijom, da ustanovimo kakvo je stanje u gradu. To znači revizijom financija, javne nabave vanjskih ugovora koje je grad sklopio i revizijom upravljanja gradskom mirovinom. Nakon toga ići će se u restrukturiranje gradske uprave što znači da će se razgovarati sa svim pročelnicima, odnosno s upravom, odnosno direktorima gradskih poduzeća i vidjeti kakvo je stanje stvari. Mi od njih, naravno, očekujemo dobru suradnju, da vidimo kakva su dugovanja, koji su rizici itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Imaju li kakve rokove za to? Primjerice za gradska poduzeća, kad će se to početi događati?

Počet će se događati čim se ostvari primopredaja vlasti. Mi namjeravamo raditi neumorno, ići će to najbržim tempom kojim je to moguće.

Upravo se čita

Što će građani prvo osjetiti?

Prvo što će se moći osjetiti je da dolazi jedan sveukupni novi model upravljanja. Jedan čovjek više neće moći odlučivati sve, doslovno o koeficijentu tajnice u uredu, nema više šerifovanja. S tim vremenom je gotovo i mislim da ga je nakon 20 godina zaista dosta. Drugo, transparentna javna nabava. Sva će se poduzeća moći javiti na ralne, a ne fiktivne javne nabave. Dogodit će se također natječaj za zaposlenja koji će ovaj put vrednovati kandidate po sposobnostima. Bit će i transparnentnija, jasnija komunikacija s građanima od kojih, rekao je jučer Tomislav u pobjedničkom govoru, očekujemo sudjelovanje u stvaranju boljeg grada. Već su nam do sada pomogli. 10.000 građana je pomoglo u stvaranju našeg programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Neki dan je na istom mjestu na kojem ste vi, sjedio Pavle Kalinić i rekao da će vas sasvim sigurno dočekati neke nerealne cijene, tramvajske karte da će trebati poskupiti voda, struja, svašta je rekao. Što kažete na to?

Mi to ne očekujemo što nam je predvidio Pavle Kalinić. Prvo, te gradske usluge gradskog prijevoza za nas su izuzetno značajne da budu dostupne građanima. Dakle, to nije nešto što mi mislimo poskupljivati. Drugo, ako govorimo o tome da su one u ovom času nerealne, mi ćemo tu razliku nadoknaditi. Evo, već kroz to da ćemo imati javne nabave gdje se neće javljati samo jedan ponuđač, zatim što ćemo koristiti sredstva iz EU fondova što grad do sada nije radio, valjda zato što bi morao opravdati svaki euro. Kroz bolje upravljanje gradskom imovinom nabavit ćemo novac da ne moramo poskupljivati cijene karata ili usluga. U krajnjoj liniji, znamo da 50 posto gubimo samo kroz trenutni sustav vodoopskrbe i odvodnje.

Jedan od problema je i Jakuševac. Do kada će svaki dan 100 kamiona dovoziti smeće?

Mi odmah krećemo. To nam je jedan od top tri prioriteta, uz obnovu od potresa i obnovu i odvodnju. Ne mogu vam reći točno u dan, ali odmah krećemo u izgradnju sortirnica, u poticanje građana da odvajaju otpad kroz to da će se naplaćivati samo ono neodvojeno, u stvaranje reciklažnih centara gdje će se sve sirovine moći koristiti, a ono što se ne može više obrađivati, to ćemo koristiti za sanaciju Jakuševca, što vjerujem da ćemo napraviti, sigurna sam da ćemo napraviti do kraja prvog mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Što ćete napraviti sa žičarom ili ne znate još uvijek?

Znamo što radimo, odnosno što se očekuje. Tomislav Tomašević je još prije par mjeseci podnio kaznenu prijavu DORH-u da se vidi kako je moguće da je cijena žičare skočila doslovno duplo. Tražit ćemo odgovornost i obeštećenje grada za to.

Otvorit će je Tomislav Tomašević. To bi mogao biti ovako jedan bizaran trenutak.

Ne bih ga sad najavljivala, ali se ona u svakom slučaju može otvoriti tek kada zadovolji sve tehničke i sigurnosne propise. Osim što ona mora biti sigurna, sada smo čuli da ne zadovoljava neke tehničke uvjete, škodi okolnim stanovnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Neki skeptici su i kod nas u studiju rekli da se neće dogoditi neke promjene. Sad kad su došli na vlast, ljudi će se razočarati. Imate li neki odgovor na to?

U cijeloj kampanji, a i inače u našem radu uvijek smo bili jako oprezni, jako odgovorni s našim obećanjima. Cijelo vrijeme smo pozivali građane da nas čuju na taj način, da ne dajemo prazna obećanja, da ne pokušavamo preko praznih obećanja doći na vlast, jer će nam se to prvom prilikom obiti o glavu. Mogu reći i zamoliti građane je određeno strpljenje. Ne zato što mi trebamo prostor za razmišljanje ili za odmor, nego naprosto zato što će neke stvari koje ćemo mijenjati, se događati u etapama i zaista se neće isti čas vidjeti. Ali ja vjerujem da su građani to kroz komunikaciju već razumjeli.

U kampanji smo puno slušali o tome da vi više volite Jugoslaviju nego Hrvatsku. Evo danas premijer kaže da vi imate nešto protiv Hrvatske. Imate li vi zaista nešto protiv Hrvatske i zašto se ljevica uvijek mora vezati uz jugnostalgiju?

Evo, ja sam to danas već demantirala. Mi doista nemamo ništa protiv Hrvatske. Dapače, mi imamo nešto protiv toga da se HDZ izjednačava s Hrvatskom, odnosno, da kada kažete da ste protiv korupcije ili da ste protiv zlouporabe javnih resursa ili da ste protiv diskriminacije, da ste automatski protiv Hrvatske. To je neka teza koja se nameće u javnom prostoru i premijer Plenković to dosta često radi, izjednačava HDZ s Hrvatskom. Ja to odbijam! Isto kao što se i od strane desnice monopolizira domoljublje i tamo vidimo da se vodi jedna žestoka utakmica na temu tko je veći domoljub. Ali taj kriterij koji oni postavljaju kao domoljubni kriterij, također je kriterij na koji mi ne pristajemo, jer oni svoje domoljublje najviše mjere kroz taj svoj uski metar HDZ-a, odnosno tako da prokazuju one koji se ne ukalupljuju. Mi mislimo da se domovina, pa i grad može voljeti odgovornim upravljanjem, brigom o drugima, brigom o svima a ne samo o podobnima i nultom stopom korupcije i diskriminacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
RTL Direkt/ 31.5.2021. u 22:17
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba