prognoze za sezonu / Ivandić: 'Već rastu noćenja u kampovima, manje ih je u hotelima. Domaći gost? Doći će i on kao prije korone'

Stručnjak s Instituta za turizam predviđa dobru sezonu, a da ni inflacija neće otjerati turiste. Ipak, primjećuje da se bira povoljniji smještaj

17.6.2022.
20:30
VOYO logo

Očekuje se rekordna turistička sezona, ali znači li to rekordan broj turista ili će biti manje turista, ali će inflacija donijeti veću zaradu?

O tome je RTL-ov reporter Goran Latković razgovarao s Nevenom Ivandićem s Instituta za turizam koji se slaže s procjenom ministra financija Goranom Marićem da ove godine možemo očekivati sličnu, pa i veću zaradu od rekordne 2019. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je apsolutno u pravu,a ja ću se nadograditi na njega i reći da ne možemo i ne moramo očuvati to isključivo zbog rasta cijena. Doista imamo pravo očekivati da ova sezona bude kvalitetna i donese koristi. Kad pogledate prvu polovicu lipnja, vidimo da noćenja u kampovima rastu za više od 20 posto, obiteljski smještaj za 18 posto. Ali imamo smanjenje dolazaka i noćenja u hotelu. Možemo se pitati zašto", rekao je Ivandić.

Nastavio je da imamo pravo očekivati da će ova godina biti na približno istoj razini kao i 2019.
"No, sigurno će se dogoditi promjena strukture noćenja prema vrsti kapaciteta. Zbog inflacije i smanjenja realnog raspoloživog dohotka, možemo očekivati da će dio gostiju, bilo iz Hrvatske ili inozemstva, težiti prema jeftinijem smještaju, djelomično racionalizirati izdatke."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HUT PESIMISTIČAN /

'Struja poskupila 143 posto, plin 105 posto, namirnice za 20 posto'. Turistička sezona upitna?

Image
HUT PESIMISTIČAN /

'Struja poskupila 143 posto, plin 105 posto, namirnice za 20 posto'. Turistička sezona upitna?

Na pitanje, hoće li zbog inflacije Hrvati preskočiti ljetovanje, kaže da neće.

"Nakon dvije godine susprezanja i relativno bitnog rasta štednje, ove godine možemo očekivati potrošnju i odlazak Hrvatske na razini prije COVID-a. ali Hrvati su specifični, jako smo orijentirani prema kućama i stanovima za odmor, pa i posjete prijateljima i rođacima su bitni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra, također, da će poskupljenje goriva malo utjecati na odluku stranaca koji dolaze vozilima na to hoće li doći.
"Trošak goriva u ukupnom trošku boravka nije presudan. Možemo očekivati određene korekcije u potrošnji - je li to jedan ručak, kava ili noćenje manje.", rekao je Ivandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo