Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
'NE ISPLATI SE NIĐE'

Iz Dubrovnika i okolice masovno se ne odlazi. Reportaža Direkta: 'Doselio sam nakratko, ali...'

Dubrovačko-neretvanska je 2021. završila s pozitivnim prirodnim prirastom. U matičnim knjigama upisano je 889 novorođenih, ne opada ni broj novih brakova

Andrea Žarak/ 18.1.2022. u 8:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zida se, fugira, 'štema' na sve strane. Dubrovnik je u zadnjih 10 godina bogatiji za dvije tisuće i šesto novih stanova. Građevinski radnici Mirso i Ivan, imaju pun raspored.

"Ima jako puno posla, stalno se radi. Evo nikad ne stajemo. Tak da ono svaki dan smo u pogonu", priča nam Ivan Kos.

A na njega se nadovezuje Mirsad Topovčić: "Dubrovnik je lijep grad, ali za nas radnike malo preskupo, ali snalazimo se nekako."


"Slučajnim izborom sam došao ovamo. U biti trebao sam ostati par mjeseci, na kraju sam ostao dosta dugo. I kako vam se sve to skupa čini? Meni je jako lijepo našao sam svoj život vamo i namjeravam ostati vamo", tvrdi Kos.

Ostat će u Dubrovniku u kojem se od 2011. godine broj stanovnika smanjio za 944. Pad jest, ali manji od ostatka Hrvatske.

"Je li voliš živjeti ovdje? Volim. Najviše na svijetu."

Tako Tena opisuje svoju Župu dubrovačku, općinu koja na novom popisu stanovništva ima 369 stanovnika više.

"Škola je blizu, vrtić je blizu, evo shopping centar za shoppingholičare je blizu, evo zaista, ja sam iz Splita i mogu reći da je Župa nešto kao Solin u Splitu, sve mlade obitelji ovako su došle u Župu", tvrdi Željka Milić.


A pravi dokaz je općinski vrtić. Prije 14 godina otvoren je s 250 upisnih mjesta, a sada je proširen i u njemu je petstotinjak djece.

"Na upisnom roku nam se izmijenila struktura, dakle sve više i više zahtjeva je za djecu jasličkog uzrasta, a sve manje za djecu vrtićkog uzrasta", ponosno govori Marija Jelić, ravnateljica Dječjih vrtića Župa dubrovačka.

A osnovna škola u dubrovačkom naselju Nova Mokošica već treba dodatne učionice. U deset godina 100 je đaka više, sada ih je 734.

"Najveći razlog je možda doseljavanje. Dosta obitelji se doseli u Mokošicu. To vidimo pri upisu u prvi razred kad nam roditelji donesu dokumentaciju da im najviše odgovara i radi najma stanova i manja je cijena kvadrata stana i tako da je jedan najveći priliv mladih obitelji ovdje", kaže Imelda Roković, pedagoginja u Osnovnoj školi Mokošica.

"Ipak je Dubrovnik, Dubrovnik. Ne pada niđe s neba ni u Njemačkoj ni u Irskoj nego treba i plaćat stanarinu i puno toga. Zaista ne isplati se niđe ić svuđe je lijepo, ali je doma najbolje", veli Luce Popović iz Dubrovnika.

Dubrovačko-neretvanska županija je 2021.godinu završila s pozitivnim prirodnim prirastom. U matičnim knjigama upisano je 889 novorođenčadi, a brojke novih brakova ne opadaju.

"To je ono što nas nekako veseli da se unatoč koroni interes za stupanje u brak nije značajno smanjio", poručuje Ivica Puljić, glasnogovornik Dubrovačko-neretvanske županije

Na hrvatski krajnji jug tko jednom dođe teško odlazi. Barem tako statistika kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Andrea Žarak/ 18.1.2022. u 8:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču