Prestižna nagrada / Iz Garešnice do vrha svijeta: Profesor geografije Dejan Nemčić dobio je titulu najboljeg učitelja na svijetu

U svom razredu predaje sasvim drukčije od planiranog, ali i sasvim logično za 21. stoljeće

23.10.2020.
7:00
VOYO logo

Bio nam je gost nebrojeno puta na temu Afrike, kurikuluma u školama, međunarodne suradnje s učiteljima.

A sada zato što je najbolji profesor na svijetu. On je Dejan Nemčić, a u najznačajnijem svjetskom natječaju prestižnu titulu odnio je u konkurenciji od više od 100 učitelja. S njim je razgovarao Marko Šiklić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Garešnice do vrha svijeta! Ovo je Dejan Nemčić, profesor geografije – dobitnik najprestižnije nagrade u polju svjetskog obrazovanja.

"Ova je nagrada ovih učenika, ovo je nagrada moje škole iza naših leđa, da smo zaista shvatili obrazovanje kao jedan element i segment da možemo mijenjati djecu, da možemo mijenjati svoju lokalnu zajednicu i raditi lijepe stvari u našoj državi", rekao je Dejan Nemčić, profesor geografije u Osnovnoj školi Ive Andrića Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Dobri rezultati /

PISA istraživanje: Hrvatska na visokom osmom mjestu po globalnim kompetencijama

Image
Dobri rezultati /

PISA istraživanje: Hrvatska na visokom osmom mjestu po globalnim kompetencijama

U "svom" razredu predaje sasvim drukčije od planiranog, ali i sasvim logično za 21. stoljeće. Uvrstio je u nastavu suvremenu tehnologiju, našao iseljenike, nagovorio ih da pripreme predavanje o zemlji u kojoj žive i tako, svojim javljanjima, dopune nastavni program.

"Puno truda treba da bi se online nastava održala, a Dean u tome prednjači sa video klipićima koje snima, kontaktima s roditeljima i djecom tako da je i primjer ostalim učiteljima u našoj Hrvatskoj", izjavila je Dubravka Miklec, ravnateljica Osnovne škole Ive Andrića Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod njega je najbolja energija, spremnost za suradnju, otvorenost k novim idejama i dijeljenje tih ideja s kolegama", poručila je Ljiljana Crnko Kovač, profesorica biologije i kemije u Osnovnoj školi Ive Andrića Zagreb.

Već godinama zajedno s učenicima pomaže i djeci u Africi, a od svoje plaće izdvaja i za neke obrazovne projekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo imati znanje, možemo imati puno fakulteta, možemo imati puno edukacija, ali prije svega moramo biti ljudi. Moramo pokazati srce, moramo pokazati brigu za druge", rekao je Nemčić.

"Deana bih nazvala kao kolegu otvorenog uma i širokog srca. Kad je Dean došao u našu školu unio je taj novi vjetar, pomaknuo je granice poučavanja", izjavila je Ivanka Osmak, vjeroučiteljica u Osnovnoj školi Ive Andrića Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada za najboljeg profesora bit će mu dodijeljena za točno mjesec dana.

"Opremili smo stotine škola s osnovnim priborom, a ono najljepše što mogu doživjeti u Africi kad stanem pred tu djecu i predajem najljepši predmet na svijetu – geografiju", rekao je Nemčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi profesor djecu uči razmišljati izvan kutije, uči ih da mijenjaju svijet oko sebe, budu mali – veliki ljudi. I najvažnije da nemaju strah, jer je on jedni koji nas može zaustaviti!

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike