PANIKA HRVATSKIH GRAĐANA / Iz HNB-a za RTL.hr poručili: 'Sankcije EU nemaju direktan utjecaj na imovinu Sberbanke Hrvatske, depoziti građana osigurani'

Image
Foto: Marko Prpić/Goran Stanzl/Pixsell

Jutros su se pojavili redovi ispred poslovnica ruske Sberbanke, građani u strahu dizali svoj novac. Više institucija umiruje klijente ove banke

25.2.2022.
13:34
Marko Prpić/Goran Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Paralelno s eskaliranjem krize u Ukrajini i u iščekivanju sankcija EU prema Rusiji, upitali smo Hrvatsku narodnu banku (HNB) što bi sankcije koje se tiču i ruske Sberbanke, koja posluje i kod nas, značile za hrvatske građane koji su klijenti te banke. 

Iz HNB-a danas odgovaraju da pomno prate sve što se događa sa situacijom u Ukrajini i Rusiji te mogućim posljedicama koje bi ti događaji mogli imati na banke u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Analiziramo i mogući utjecaj tih događanja na banke u Hrvatskoj u cilju povećavanja njihove spremnosti na sankcije ili druge posljedice koje mogu nastati s obzirom na rusko-ukrajinsku krizu. Drugi paket sankcija EU uključuje sveobuhvatne financijske sankcije i stroge kontrole izvoza koje će imati dubok utjecaj na rusko gospodarstvo, financijski sustav i pristup najsuvremenijoj tehnologiji. U okviru sankcija EU zabranjeno je kreditiranje i kupnja vrijednosnih papira pet najvećih ruskih banaka u državnom vlasništvu, što uključuje i Sberbank u Rusiji. Ovom je mjerom obuhvaćen samo matični entitet, ali ne i njezini supsidijari u EU. Nastavno na navedeno, obuhvat dosadašnjih EU sankcija nema direktan utjecaj na imovinu Sberbank d.d. Hrvatska", odgovorili su iz HNB-a. 

Image
sankcije rusiji /

FOTO Hrvati panično dižu novac iz ruske banke! Redovi pred Sberbankom od jutra. Iz Agencije za depozite poručuju: 'Nema panike'

Image
sankcije rusiji /

FOTO Hrvati panično dižu novac iz ruske banke! Redovi pred Sberbankom od jutra. Iz Agencije za depozite poručuju: 'Nema panike'

Navode kako je Sberbank d.d. Hrvatska, kreditna institucija sa sjedištem u Republici Hrvatskoj koja posluje u okviru grupacije Sberbank u EU te je pod nadzorom Europske središnje banke, dodajući da se ta banka pažljivo se monitorira i procjenjuje u okviru trenutnih okolnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetili su i da su depoziti građana u toj banci u bilo kojoj situaciji osigurani do iznosa od 100.000 eura. 

"Sukladno Zakonu o sustavu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana su u pravilu do 100.000,00 eura, a iznimno depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130.000,00 eura", navode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više detalja o osiguranju depozita možete dobiti od Hrvatske agencije za osiguranje depozita na OVOJ POVEZNICI.

Podsjetimo, danas ujutro ispred poslovnica Sberbanke u Hrvatskoj stvorili su se redovi, ljudi pohrlili podignuti svoju gotovinu zbog straha koji je izazvala ruska agresija na Ukrajini i sankcija koje je izrekla EU. 
Sberbanka u Hrvatskoj ima gotovo 70 tisuća klijenata, a u Hrvatskoj agenciji za osiguranje depozita šalju umirujuće poruke. "Panike nema. Agencija za osiguranje depozita ima sredstva za pokrivanje svih osiguranih do 100.000 eura", rečeno je danas na konferenciji Agencije u podne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sberbanka drži oko dva posto bankarskog sustava u Hrvatskoj, a osigurano je 3,8 milijardi kuna depozita. "Isplatit će se svi osigurani depoziti ako dođe do najcrnjeg scenarija i ako se bilo što dogodi s tom bankom", poručili su iz Agencije za depozite. 

Iz Sberbanke su poručili da ipak nemaju "masovnog" povlačenja oročenih depozita. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije EU, sankcije ruskim bankama izrekao je SAD pa su se osvrnuli i na to: "

Velika većina transakcija Sberbank Hrvatska i njenih klijenata obavlja se u eurima ili u lokalnim valutama. Utjecaj američkih ograničenja vrlo je ograničen na Sberbank Europe, pa tako i na Sberbank Hrvatska."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte i video iz Kijeva - odjekuju eksplozije, čuju se sirene:

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo