ne dajte se navući / Iz HNB-a upozoravaju: Građanima pogođenima potresom preko društvenih mreža nude rizične kredite!

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL,

Građanima s područja pogođenih potresom nude se neregulirani zajmovi, koji predstavljaju zaduživanje povećanog rizika, kažu u HNB-u

21.1.2021.
10:54
Davor Puklavec/PIXSELL,
VOYO logo

Putem društvenih mreža građanima s područja pogođenih potresom nude se neregulirani zajmovi, koji predstavljaju zaduživanje povećanog rizika. Hrvatska narodna banka upozorava građane na opasnost od takvog načina zaduživanja jer su uvjeti i cijena vrlo često znatno nepovoljniji za korisnika kredita od uvjeta iz ponude reguliranih kreditora.

Priopćenje HNB-a prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neregulirane zajmove karakterizira nejasan identitet kreditora i nemarno sastavljena ponuda koja ostavlja dojam lošeg prijevoda na hrvatski jezik bez potpunih informacija uobičajenih za ponude kreditnih proizvoda ili pojedinosti ugovora, a u slučaju kad se zatraže dodatne informacije, ponuditelj izbjegava dati precizan odgovor.

Potrošači koji se odluče na takve zajmove izlažu se različitim rizicima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Financijskom riziku gubitka novčanih sredstava i prije potpisivanja ugovora, vraćanja kredita u znatno većem iznosu od očekivanog ili pri isplati kredita primanja iznosa manjeg od očekivanog.

Rizicima prijevare i manipulacije osobnim podacima jer se u procesu kreditiranja traže osobni podaci bez pojašnjenja svrhe prikupljanja, načina obrade i pohrane tih podataka, čime rastu rizici vezani uz krađu identiteta ili posljedične prijevare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi potrošači bili sigurni da pri razmatranju mogućnosti ugovaranja kredita u obzir uzimaju ponude institucija koje nadzire Hrvatska narodna banaka, skrećemo pozornost na zakonske odredbe vezane uz jasno i transparentno informiranje potrošača putem predugovornih informacija o nazivu, adresi i matičnom broju trgovca, osnovnim obilježjima i ukupnoj cijeni financijske usluge, ključnim odredbama ugovora, načinu rješavanja sporova i pravu na jednostrani raskid. (Zakon o zaštiti potrošača, NN, br. 41/2014., 110/2015. i 14/2019., odredbe članaka od 80. do 94.)

Osim toga, prije ugovaranja kredita regulirane institucije imaju obvezu potrošaču uručiti Europski standardizirani informativni obrazac iz kojeg su jasno vidljive informacije o glavnim obilježjima zatraženoga kredita, kamatnoj stopi i drugim troškovima, učestalosti i broju uplata, simulaciji u slučaju nepovoljnoga kretanja tečaja za 20% ako je kredit u valuti ili vezan valutnom klauzulom i brojne druge korisne informacije. Zbog svoje standardizirane forme i opsega informacija Europski standardizirani informativni obrazac omogućava bolju informiranost potrošača i mogućnost usporedbe uvjeta u ponudi kredita iste vrste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponude koje ne sadržavaju navedene informacije ili u sklopu kojih do tih informacija nije moguće doći ni na osobni zahtjev, rizične su za potrošača.

Popis institucija kojima je odobrenje za rad izdala Hrvatska narodna banka ili koje su s matičnim odobrenjem registrirane za pružanje usluga na teritoriju Republike Hrvatske, možete pronaći u registrima na internetskoj stranici HNB-a, na sljedećim poveznicama:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popis kreditnih institucija (banke, štedne banke i stambene štedionice)

Popis kreditnih unija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Registar kreditnih posrednika za posredovanje u stambenom potrošačkom kreditiranju

Popis kreditnih posrednika iz drugih država članica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popis ostalih institucija koje ostvaruju slobodu poslovnog nastana i slobodu pružanja usluga", stoji u priopćenju HNB-a.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo