odgovor HZZO-a / Iz HZZO-a tvrde da je zahtjev da se Baqsimi uvrsti na osnovnu listu lijekova odbijen

Image
Foto: Shutterstock / Ilustracija
Image
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Iz HZZO-a su poručili da je prijedlog za stavljanje lijeka Baqsimi odbijen na sjednici Upravnog vijeća HZZO-a koja je održana 31. svibnja 2022. godine

12.7.2022.
15:29
Shutterstock / Ilustracija
VOYO logo

HZZO-u je prije godinu dana poslan zahtjev da se glukagon za inhaliranje - Baqsimi uvrsti na osnovnu listu lijekova HZZO-a. Naime, Baqsimi se može špricnuti u nos osobi koja je pala u dijabetičku komu.

Isto tako Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići podsjeća da je prije točno godinu dana poslala zahtjev, a u siječnju su dopisu u kojem mole za odobrenje tog lijeka priložili popis ljudi koji su podržali tu inicijativu. U međuvremenu je broj potpisnika porastao pa ih je sada više od 37.000, no Cukrići tvrde da još uvijek nisu dobili nikakav odgovor od HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skeledžija je poručio da je jako puno udruga pisalo HZZO-u i tražilo rješenje, ali konkretnog odgovora i dalje nema.

Image
šprica se u nos /

Glukagon za inhaliranje - Baqsimi pomogao bi djeci u dijabetičkoj komi, ali HZZO već godinu dana ignorira zahtjev

Iz HZZO-a su danas odgovorili na naš upit i poručili da je prijedlog za stavljanje lijeka Baqsimi odbijen na sjednici Upravnog vijeća HZZO-a koja je održana 31. svibnja 2022. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahtjev za stavljanje lijeka na Osnovnu listu lijekova se odbija jer cijena lijeka za listu, odnosno ona koju će plaćati Zavod nije predložena sukladno Pravilniku. Također je dodatno uzeta u obzir činjenica da se lijek trenutno financira prema registracijskom statusu iz sredstava nacionalnog osiguravatelja zdravstvenog osiguranja u manje od polovice zemalja EU", stoji u odluci HZZO.

Davor Skeledžija, urednik portala naInzulinu.com tvrdi da nitko od njih o toj odluci nije obaviješten.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nedavno sam razgovarao i s jednom članicom povjerenstva za lijekove - koja također nije imala pojma", poručio je Skeledžija.

Način na koji je odluka objavljena bila je vrlo problematična za pronaći na internetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HZZO je tu objavio u pdf-u, ali kao sliku/fotografiju. Dakle, Google ili HZZO pretraživač to nisu mogli pronaći (indeksirati). Zato je i meni promaklo. Ovako je gotovo nemoguće ako ti netko ne pošalje link", poručuje Skeledžija.

E-mail je slala i udruga Slatki život iz Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Udruga Slatki život iz Dubrovnika je slala mail - apsolutno svim članovima Povjerenstva za lijekove i najvišim dužnosnicima HZZO-a (ravnatelj, pomoćnici i slično). To je jedan u nizu mailova, a poslan je 9. lipnja 2022, dakle deset dana nakon što je odluka o odbijanju donesena (31.5.) i nitko od njih nije našao za shodno odgovoriti/objaviti da su nas odbili i da je za njih stvar gotova", poručuje Skeledžija.

U mailu su detaljno naveli zašto je potrebno uvesti Baqsimi na HZZO listu lijekova te sve njegove prednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da pored traženja udruga pacijenata i dijabetologa, 37.000 potpisa, podrške člana Upravnog Vijeća HZZO-a i mnogih drugih – nakon skoro godinu dana konačno možete donijeti pozitivnu odluku o Uvrštenju lijeka Baqsimi na HZZO listu lijekova", stoji zaključno u mailu koji je poslan deset dana nakon donošenja odluke.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo