UDAR NA RODITELJE / Iz industrije reagirali na poskupljenje dojenačke hrane na recept: 'HZZO je za čak 100 posto smanjio svoj dio sufinanciranja'

Image
Foto: Shutterstock

Iz HUP-ove Koordinacije industrije medicinske prehrane naveli su da proizvođači nisu ti koji su povisli cijenu proizvoda i da su na sve upozoravali HZZO

28.1.2022.
9:20
Shutterstock
VOYO logo

Nakon što smo objavili priču ogorčene majke da je posebna dojenačka hrana za djecu s alergijama i koja ide na recept preko noći poskupjela te devet kutija te hrane, za koju je ranije plaćala 360 kuna, sada košta 726 kuna, reagirali su iz HUP-ove Koordinacije industrije medicinske prehrane navodeći da je "HZZO za čak 100 posto smanjio svoj udio sufinanciranja proizvoda, prebacujući time trošak na roditelje". 

Podsjetimo, javila nam se majka petomjesečnog dječaka koji zbog bolesti koristi ishranu Atlhera te nam predočila račun iz ljekarne na kojem se vidi da je devet kutija, koliko je naručila u ljekarni, sveukupno koštalo 726,30 kuna, a na teret HZZO-a da je  sveukupno 502,20 kuna ili 55,80 kuna po kutiji. To je duplo više nego je cijena bila lani. Drastično poskupljenje bez najave šokiralo ju je te je komentirala: "OK, ja financijski mogu podnijet ovaj udar, ali što je s obiteljima koje ne mogu?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo HZZO što se događa, zašto je dojenačka hrana za bolesnu djecu bez najave i preko noći drastično poskupjela te je li se smanjila subvencija HZZO-a na hranu koja ide na recept i zašto.

Image
Roditelji ogorčeni /

Preko noći drastično poskupjela dojenačka hrana koja ide na recept: 'Žena iz ljekarne nazvala me i skoro se rasplakala'

Image
Roditelji ogorčeni /

Preko noći drastično poskupjela dojenačka hrana koja ide na recept: 'Žena iz ljekarne nazvala me i skoro se rasplakala'

Odgovorili su:  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„HZZO najmanje jednom godišnje provodi terapijsko usklađivanje cijene lijekova koji se propisuju na recept, a onda se utvrđuje i cijena koju će za pojedinu grupu namirnica plaćati HZZO. Althera prašak razvrstan  je u 1. grupu pripravaka koji se primjenjuju kod alergija na proteine kravljeg mlijeka, zajedno s još četiri namirnice, a koje su međusobno uspoređivane temeljem kalorija. Tijekom usklađivanja cijena, nositelj odobrenja za namirnicu Althera prašak, nije spustio cijenu te razlika između cijene za originalno pakiranje namirnice (136,50 kn) i iznosa cijene koja je utvrđena kao iznos koji će plaćati HZZO (55,80 kn) predstavlja doplatu u iznosu od 80,70 kn za svako pakiranje", odgovorili su iz HZZO-a.

Naša sugovornica, majka petomjesečnog dječaka ogorčeno je tada komentirala:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ovo je sramotni udar na roditelje jer se radi o dojenačkoj hrani koja je neophodna za život djeteta. Ovo nama treba za život. Iskreno, zbog ovakvih stvari ljudi odlaze iz Hrvatske, a ja bih išla i na kraj svijeta da za svog sinčića dobijem najbolju skrb i njegu. Ovime država ne pokazuje da skrbi za malene, sramota."

Na popisu hrane koja je drastično poskupjela je i Neocate Junior koji se koristi kod alergija na proteine kravljeg mlijeka. Iz HZZO-a su i za to odgovorili: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Tijekom usklađivanja cijena, nositelj odobrenja nije spustio cijenu za Neocate Junior na razinu utvrđenu kao iznos koji će plaćati HZZO. Ukupna cijena namirnice Neocate Junior za originalno pakiranje namirnice je 282,91 kn, a utvrđeno je da HZZO plaća  210,07 kn. Nadoplata za osigurane osobe je 72,84 kuna po pakiranju. No, nakon provedenog postupka, četiri namirnice iz iste skupine su razvrstane na Osnovnu listu lijekova (osigurane osobe ne plaćaju doplatu), a namirnica Neocate Junior je s višom cijenom razvrstana na Dopunsku listu lijekova. Djeca do 3 godine mogu dobiti druge četiri namirnice s osnovne liste lijekova, u cijelosti na teret sredstava HZZO-a“, naveli su.

Iz HUP-ove Koordinacije industrije medicinske prehrane navode kako se stječe pogrešan dojam o industriji, koja je visoko rangirana i odgovoran dionik sustava, opredijeljena za najviše etičke standarde u poslovanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što je u samom članku i opisano, brojni roditelji ogorčeni su činjenicom da je nadoplata koju moraju snositi za posebnu dojenačku hranu koju koriste djeca s alergijama i koju dobivaju na recept značajno povećana, odnosno da je HZZO za čak 100% smanjio svoj udio sufinanciranja proizvoda, prebacujući time trošak na roditelje, dok se ukupna cijena proizvoda nije mijenjala. Želimo istaknuti da u niti jednom slučaju proizvođači nisu povisili cijenu proizvoda, unatoč stalnim povećanjem proizvodnih i transportnih cijena, kojima svjedočimo u mnogim proizvodnim procesima", naveli su iz Koordinacije.

Pojasnili su kako je došlo do poskupljenja hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Navedena situacija rezultat je procesa godišnjeg referenciranja cijena koje provodi HZZO kao i odluke HZZO da smanji troškove na način da uvodi participaciju na proizvod koje je bio na osnovnoj listi lijekova HZZO-a ili povećava udio participacije u navedenim proizvodima. Žalimo zbog nastale situacije i svjesni smo da prebacivanje dijela troška i značajno povećanje nadoplate za roditelje predstavlja veliki udar na budžet hrvatskih obitelji s malom djecom, s minimalnom uštedom za HZZO."

Dodali su i kako su upozoravali HZZO na situaciju koja će se dogoditi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proizvođači su upozoravali HZZO na posljedice, te isticali da su pedijatrijske formulacije najosjetljivija kategorija pri povećanju participacija. Također, proizvođači su već sada dovedeni u situaciju koja bi mogla utjecati na dostupnost navedenih proizvoda, a  svako potencijalno daljnje sniženje cijene od strane HZZO-a, koju bi proizvođač morao snositi, dovelo bi do potencijalnog povlačenja proizvoda s hrvatskog tržišta, što predstavlja dodatni rizik za pružanje adekvatne terapijske skrbi oboljele djece", naveli su i upozorili na moguće posljedice. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo