upozorenje / Iz KBC-a Osijek otkrili kako su jednom na triježnjenju imali i dijete od 11 godina: roditelji, upozorite svoje tinejdžere da ne pretjeruju s alkoholom za doček

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Bliži nam se doček Nove godine, sukladno s time i veća mogućnost od pretjeranog uživanja u alkoholu, posebice kod tinejdžera koji su posebno ugrožena skupina

30.12.2017.
15:37
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Glas Slavonije razgovarao je s liječnicima Klinike za pedijatriju KBC-a Osijek koji su im ispričali kako se posljednjih godina bilježi sve veći broj trovanja alkoholom kod maloljetnika, upravo u razdoblju blagdana. Oni potom završavaju na Odjelu intenzivnog liječenja za djecu.

"Za usporedbu, u studenom 2016. godine u Kliniku za pedijatriju nije bilo prijema pacijenata zbog intoksikacije alkoholom, dok smo već sljedeći mjesec, u prosincu 2016. godine, zbrinuli šestero maloljetnika intoksiciranih alkoholom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednoga na Badnjak, troje u novogodišnjoj noći. Pacijenti su bili uglavnom muškog spola - njih pet muškog i jedna osoba ženskog spola, prosječne su dobi 15-16 godina, pri čemu je najmlađi pacijent bio u dobi od 11 godina", ispričala je voditeljica Odjela za intenzivno liječenje djece u KBC-u Osijek, Nikolina Arambašić.

Dodala je i kako je stanje u kojemu djeca završavaju u bolnici zbog trovanja alkoholom krajnje zabrinjavajuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve pacijente zbrinjavaju u prisutnosti roditelja

"Uglavnom su dovezeni kolima hitne medicinske pomoći, poremećene svijesti u smislu somnolencije, niže tjelesne temperature, u nekim slučajevima uprljani blatom ili ispovraćanim sadržajem. Lani u prosincu izmjerena koncentracija alkohola u krvi bila im je uglavnom oko 2 g/L, a najviša je bila 3.54 g/L. Sve naše pacijente zbrinjavamo u prisutnosti roditelja te, ako nisu bili u pratnji kod dolaska, obavijestimo ih telefonski da je njihovo dijete kod nas ili nam u tome pomognu djelatnici MUP-a.

Većina roditelja prvotno reagira iznenađenjem ili zabrinutošću, a potom često 'razgovarat ćemo kad dođemo kući', ponekad cijelu situaciju stave u kontekst 'i mi smo bili mladi'. Reakcija roditelja uglavnom ovisi o dobi djeteta te njihovu prethodnom ponašanju u smislu izlazaka, konzumiranju alkohola ili duhanskih proizvoda", dodala je doktorica Arambašić za Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo