divjak pojasnila / Propuštena nastava morat će se odraditi: Jedna od opcija je i da se skrate školski praznici

Image
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Učenici zbog štrajka već gube 5., a neke škole i 6. dan nastave

6.11.2019.
10:28
Duško Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Devetnaestog dana štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, štrajka se u cijeloj Hrvatskoj, a učitelji i nastavnici održavaju i prosvjed na zagrebačkom Markovu trgu pod nazivom "6.11. za 6,11 posto".

Učenici zbog štrajka već gube 5., a neke škole i 6. dan nastave. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja objasnili su kako će se propušteni dani nastave odrađivati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguća su četiri načina: "Škola će se moći održavati na nenastavne dane (poput dana škole), subotama, skraćenim praznicima (zimskim i proljetnim) i zadnja opcija je produljenje školske godine. Škole će s osnivačima (gradovima, županijama) dogovarati koji će model od ova četiri odabrati ovisno kakvo je stanje kod njih", objasnili su iz Ministarstva. 

Produljenje školske godine zadnja je opcija koju daju školama na biranje. Po redovnom planu, školska godina trebala bi završiti 17. lipnja 2020

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divjak: ''Produžetak školske godine je zadnja opcija''

Velika većina škola, smatra ministrica Blaženka Divjak, ispunit će s prva dva uvjeta maksimalno šest dana koja imaju za nadoknadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U slučaju da bi se ova situacija produžila, a vjerujem da ipak neće, onda bi se u krajnjem slučaju išlo na produžetak školske godine, a to ide zahtjevom škole prema ministarstvu kako je zakonom propisano", rekla je ministrica.

Ipak, zasad nema opcije da se produžuje školska godina, kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je tek zadnja opcija, zadnji korak ukoliko se uz prva tri ne bi uspjelo doći do toga da se dođe do 175 nastavnih dana", rekla je Divjak, dodavši da je u petak idućeg tjedna ciklus u kojem sve škole dolaze do šest dana za nadoknadu.

"Nakon toga smo u problemu. Ja stvarno radim sve da do toga ipak ne dođe, jer ovo je neodrživo nakon sljedećeg tjedna", rekla je ministrica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo