incident u splitu / Iz požara u HZZO-u spašena većina dokumentacije, zaposlenicima osigurana psihološka pomoć

Image
Foto: RTL

Ravnateljica HZZO-a rekla je da im je izgorjela dokumentacija koju će pokušati rekonstruirati i vidjeti što se sve nalazi u računalima i što je moguće spasiti

9.6.2015.
14:27
RTL
VOYO logo

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Tatjana Prenđa Trupec izjavila je u utorak tijekom posjeta splitskome područnom uredu kako je zgrožena incidentom u ponedjeljak kada je 40-godišnjak, nezadovoljan rješenjem koje je dobio, ubacio molotovljeve koktele i zapalio 100 četvornih metara poslovnih prostora te je istaknula da je većina dokumentacije sačuvana u računalima.

Image
OVO MU NIJE PRVI INCIDENT /

Napadač na HZZO ima 40 godina, nikad nije bio kažnjavan i 'vječni' je student!

Image
OVO MU NIJE PRVI INCIDENT /

Napadač na HZZO ima 40 godina, nikad nije bio kažnjavan i 'vječni' je student!

U uredu, koji od utorka ujutro čuva zaštitar, Prenđa Trupec je rekla da se radi o liječničkim povjerenstvima koji predano rade svoj posao i odlučuju o vrlo važnim stvarima kao što su prava osiguranika. Zbog pretrpljena šoka za zaposlenike su osigurali psihološku pomoć i pustili ih na neko vrijeme kući dok se ne oporave, a istodobno osigurali nesmetani rad poslova za osiguranike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još se ne zna visina materijalne štete. No, kaže ravnateljica HZZO-a da im je izgorjela dokumentacija koju će pokušati rekonstruirati i vidjeti što se sve nalazi u računalima i što je moguće spasiti, te dodala da je stradala i oprema, ali i privatne stvari zaposlenika. "Mi ćemo se što se tiče naših osiguranika truditi minimizirati dio koji oni trebaju ponovno napraviti kroz sustav. Jer dokumentacija koja je ovdje izgubljena nalazi se i u računalima obiteljskih liječnika i u bolnicama. Pokušat ćemo doći do svega toga kako bi našim osiguranicima bilo što lakše", najavila je Prenđa Trupec.

Kazala je da HZZO ima 137 lokacija u zemlji i da je potpuno nerealno na toliko mjesta imati zaštitu. Prije nekog vremena su se pojavile osnovane prijetnje u regionalnom uredu Split, nastavila je Prenđa Trupec, zbog čega je pokrenuto angažiranje zaštitara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj nas je događaj preduhitrio, pa će od sada ovaj regionalni ured imati zaštitu. U drugim regionalnim uredima postupamo prema nekoj prijetnji. Vrlo ozbiljno uzimamo svaku prijetnju i adekvatno na to odreagiramo. Tako primjerice u Karlovcu već dugo imamo angažiranog zaštitara radi prijetnje rukovoditeljici područne službe, pa čak i fizičkog napada na nju, a u direkciji su se dogodile i prijetnje oružjem, te pokušaj proboja zbog čega od 2012. godine imaju zaštitara", objasnila je Prenđa Trupec.

Upitana koliko je prijetnji prijavljeno, odgovorila je tek nekoliko jer u većini slučajeva uspijevaju smiriti osiguranike s obzirom na to da razumiju kako se radi o ljudima koji su u ovim kriznim vremenima na rubu živaca i da sami pokušavaju istjerati neka svoja prava, te da se često radi o pravu na toplice, putnim nalozima ili liječenju na drugom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su pitanja u kojima se mi moramo apsolutno držati pravilnika koji vrijede za sve i jedino tako možemo uopće funkcionirati kao jedan državni zavod", kazala je. Odgovarajući na novinarske upite rekla je da pacijenti u Hrvatskoj mogu u okviru lista čekanja odabrati u kojoj će se bolnici liječiti, no da HZZO ima strogo pravilo da pokriva putni nalog jedino ako se zdravstvena zaštita ne može pružiti u najbližoj bolnici. Napomenula je kako zaposlenici isključivo postupaju prema pravilniku, te da iznimku čini jedino skraćivanje liste čekanja koja je onda organizirana akcija u kojoj se pacijenti upute na određeno mjesto i plati im se putni nalog do tamo.

"U odlučivanju se radi o procjeni stručnjaka o medicinskoj indikaciji. Različiti liječnici često različito ocijene neki slučaj, ali zato imamo nekoliko liječnika koji se usuglase i daju neki svoj konačni sud. Čim se radi o ljudskom faktoru radi se zapravo i o ne baš potpuno istom postupanju i zato su tu pravilnici da ta postupanja izjednače što je više moguće", zaključila je na kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natalia Bralić iz regionalnog ureda Split novinarima je rekla da je veći dio dokumentacije ipak sačuvan, dok su neki predmeti već riješeni i bit će poslani osiguranicima. U vrijeme napada u kancelarijama je bilo desetak zaposlenih koji su nakon incidenta zbog stresa pušteni kući, izvijestila je.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo