'plan C' funkcionira / Iz Tovarnika će još 1800 izbjeglica krenuti prema Murskom Središću: 'Sve funkcionira bez problema'

Image
Foto: Vijesti.hr

Državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova rekao je da je Slovenija spremna primati 2500 izbjeglica i migranata dnevno te da će ritam primanja biti povezan s tempom njihove registracije i brzinom odlaska prema Austriji

18.10.2015.
9:43
Vijesti.hr
VOYO logo

Od početka migrantske krize do danas u 9 sati u Hrvatsku je ušlo 193.668 migranata, izjavio je u nedjelju dopodne u Opatovcu glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović.

"Od ponoći do jutros do 9 sati u Hrvatsku je ušlo 886 migranata, u kampu u Opatovcu nalazi se njih oko 4.000, a u kampu još ima mjesta", rekao je Džigumović, dodavši da je u Tovarniku u tijeku ukrcaj 1.800 migranata u vlak koji će krenuti prema Murskom Središću kada se svi predviđeni za ukrcaj i ukrcaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Džigumović je dodao da sve oko prihvata i tranzita migranata funkcionira bez problema te da tijekom noći nije zabilježen pojačan pritisak migranata.

Tijekom jučerašnjega dana u Hrvatsku je, prema podatcima MUP-a, ušlo 6.415 migranata, a očekuje se i dalje njihov priljev s područja Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlak s 1200 izbjeglica stigao na Središće ob Dravi

Vlak s oko 1800 izbjeglica stigao je jutros iza 5 sati u Čakovec, a nešto prije 7 sati po 300 izbjeglica je autobusima krenulo za Macelj i Mursko Središće. Preostalih 1200 ljudi oko 10 sati krenulo je vlakom na željeznički prijelaz Središće ob Dravi, gdje su stigli nešto prije 11 sati. 

Image
Foto: Vijesti.hr
Image
Foto: Vijesti.hr

(Vijesti.hr)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 400 izbjeglica slovenski policajci će ovdje registrirati, dok će ostali autobusima biti prebačeni u tri privremena smještajna centra Gruškovje, Dolga vas i Gornja Radgona u kojima će ih također registrirati, pružiti im eventualni liječničku pomoć, dati im hrane. Nakon toga, izbjeglice bi trebale nastaviti put do Šentilja na austrijskoj granici.

Image
Foto: Vijesti.hr
Image
Foto: Vijesti.hr

(Vijesti.hr)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik UNHCR-a rekao je za RTL kako mađarsko zatvaranje zelene granice predstavlja veliki problem jer je sada putovanje produženo, a da među izbjeglicama ima puno žena i djece. Kaže kako u Sloveniji postoji mnogo dobre volje, ali da policija nije naviknuta na ovakve situacije pa su zato i oni tamo.

Iz Slovenije u Austriju dosad prešlo oko 1200 migranata

U slovenskim tranzitnim centrima za migrante trenutno je oko 1800 ljudi, dok ih je tijekom jučerašnjeg dana i jutros u Austriju prešlo oko 1200, objavila je slovenska policija u nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutros je u Austriju preko graničnog prijelaza Gornja Radgona upućeno 328 izbjeglica, dok ostali čekaju na ulazak u Austriju u Šentilju. 

'Suradnja se odvija kako je i dogovoreno'

U Sloveniju je do sada iz Hrvatske ušlo oko 3000 migranata i izbjeglica, najvećim dijelom preko graničnih prijelaza Macelj i Mursko Središće, a 642 preko Bregane, objavila je u nedjelju slovenska policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic rekao je u subotu da je Slovenija spremna dnevno primati do 2500 ljudi, ali da neće biti problem ako ih bude i stotinjak ili dvjesto više, te da se suradnja s hrvatskim kolegama do sada odvija kako je i dogovoreno.

Tijekom dana bi preko Čakovca i Murskog Središča trebao prispjeti vlak s većim brojem izbjeglica i migranata, a Šefic je najavio da će ritam primanja migranata biti povezan s tempom njihove registracije u Sloveniji, te prijelazom migranata koji se u njoj već nalaze u Austriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenska vlada dala je u subotu dopuštenje za aktiviranje vojske kao potpore policiji u slučaju nekontroliranih prelazaka "zelene granice" i većih izbjegličkih valova, ali ističe da za to za sada nema potrebe jer se sve odvija normalno i u suradnji s Hrvatskom iz koje migranti dolaze i austrijskim vlastima.

Svi migranti upućivani su u subotu prema Šentilju, odakle su u grupama i uz kontrolu pješice prelazili u Austriju nakon okrepe, a u Šentilju se nalaze i grijani šatori koji mogu primiti 2000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Služba za zaštitu i spašavanje navodi da Slovenija trenutno raspolaže sa hranom i pomagalima kojima 5 dana može opskrbiti više tisuća izbjeglica i migranata u tranzitu.

Premijer Miro Cerar kazao je da je sadašnji migrantski val za Sloveniju prilično financijski zahtjevan, te da će se njegova vlada obratiti Europskoj uniji kako bi dobila sredstva za lakše svladavanje migrantske krize ako bi stanje s migrantima potrajalo duže vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo