EMOTIVAN RASTANAK / Iz Uljanika isplovio zadnji brod: Vlasnik želi graditi još pet brodova u pulskom škveru, čeka Vladu

Prvi super luksuzni polarni kruzer na svijetu posljednje je plovilo izgrađeno u posrnulom pulskom brodogradilištu

28.7.2019.
22:07
VOYO logo

Kruzer Scenic Eclipse napustio je dokove Uljanika. Prvi super luksuzni polarni kruzer na svijetu posljednje je plovilo izgrađeno u posrnulom pulskom brodogradilištu.

Dio radnika odlazi dalje s brodom kojemu će kuma u rujnu u New Yorku biti oskarovka Helen Mirren. Vlasnik kruzera potvrdio je da u Uljaniku želi graditi još pet brodova što bi donijelo 800 milijuna eura poslova - a sve što čeka je pristanak Vlade.

Nekoliko sati trajao je rastanak radnika koji odlaze brodom i onih koji odlaze na Zavod za zapošljavanje. ''Sretni smo i zahvalni. Zahvalni smo Glennu da nam je omogućio da radimo ovo čudo od broda, a tužni jer više nećemo raditi. Mislim ako se neko čudo ne dogodi pa nam da priliku da još jednog ovakvog napravimo jer od sutra je vjerojatno Zavod i to je to. Onda ćemo tražiti posao dalje'', kazao je Neven Pamić, radnik Uljanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz hrvatske kolege gradili su ga radnici iz više od 40 zemalja. Dečki iz južne Italije na brodu će dovršavati unutarnje uređenje. Žao im je prijatelja koje su ovdje stekli, kažu Marco i Simone iz Italije: ''Iskreno jako nam je žao jer nije lijepo izgubiti posao''.

Ovo je prvi polarni kruzer na svijetu koji se može podičiti sa čak šest zvjezdica. Primat će tek dvjestotinjak putnika kojima će pružati nezaboravna iskustva krstarenja kroz polarna mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovaj brod je dragulj u kruni. Ovo je najljepši brod koji je napustio Uljanik koji je ujedno i simbol know how-a, svega onoga što mi možemo ali i svega onoga što smo prošli od štrajkova bez plaće do stečaja'', istaknuo je Samir Hadžić, bivši član Nadzornog odbora Uljanika.

Vidno zadovoljan australski vlasnik Glenn Moroney odbio je snimanje, ali potvrdio nam je da u Uljaniku želi graditi još pet sličnih brodova za iznos koji dvostruko premašuje sva dosad plaćena jamstva. Sve što čeka je, kaže, odluka Vlade koja za nove gradnje mora odobriti jamstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Radit će ih ili tu, ili negdje drugdje. Ovdje bi ih radio iz vrlo jednostavnog razloga, zato što je dobio jako kvalitetan proizvod bez obzira na sve probleme koje je proživio skupa s nama kao jedan od naručitelja'', kaže Hadžić.

Poduprijeti proizvodnju za koju očito ima potražnje ili je ipak ispraćen zadnji brod iz Uljanika? Potez je sada na Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo