Jesmo li odgovorni birači? / IZABERITE SVOJU BUDUĆNOST: Europski parlament kratkim filmom poziva na glasanje

Image
Foto: Vijesti.hr

Izgled Europe je sada u rukama onih koji izlaze na europske izbore od 23. do 26. svibnja

25.4.2019.
16:00
Vijesti.hr
VOYO logo

Mjesec dana uoči europskih izbora 26. svibnja, Europski parlament objavljuje film „Izaberite svoju budućnost“ kako bi potaknuo građane na izlazak na birališta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kratki film je poziv na sudjelovanje u predstojećim europskim izborima te na razmišljanje o budućim generacijama koje će u konačnici živjeti s posljedicama glasovanja. U režiji nagrađivanog Frédérica Planchona zabilježeni su snažni, lijepi i nježni trenuci dolaska na svijet novorođenčadi.

U filmu je naratorica djevojčica koja apelira na odgovornost birača. „Svatko od nas može ostaviti trag, ali zajedno možemo donijeti pravu promjenu. Izaberite Europu u kojoj ću odrastati.“ Izbori koji će se održati u svim EU članicama od 23. do 26. svibnja odlučit će o budućem stanju i smjeru Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tema zajedništva je u skladu s rezultatima telefonskog istraživanja koje je Parlament naručio u travnju, a pokazuju da više od 80% građana smatra kako je ono što povezuje Europljane važnije od onoga što ih dijeli (tablica 1). Pregovori o Brexitu pokazali su neizvjesnost razdvajanja i rizik napuštanja zaštite Europske unije. Na pitanje - koje osjećaje povezuju s EU-om - većina Europljana istaknula je nadu i povjerenje (ukupno 55%), dok nesigurnost oko europske budućnosti izaziva neizvjesnost kod trećine europskih građana uključenih u istraživanje (tablica 2).

Rasprava o Brexitu također je pokazala u kojoj su mjeri EU članice postale povezane tijekom godina zajedničkoga rada te kolike su brojne prednosti koje nosi članstvo u širom europskom klubu. Te prednosti ponekad postaju vidljive tek kada smo suočeni s mogućnošću njihovog gubitka. Posljednji rezultati Eurobarometra (iz veljače 2019.) otkrivaju da više od dvije trećine Europljana (68%) vjeruje kako njihova zemlja ima korist od EU članstva (tablica 3), a 61% ispitanika potvrđuje da EU članstvo dobra stvar (tablica 4).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, vanjski pritisci trećih zemalja znače da se EU članice trebaju još više držati zajedno ako žele zadržati nekakav utjecaj i težinu u novom svjetskom poretku. Izvješće Eurobarometra pokazuje da su građani najviše zainteresirani za stanje gospodarstva, izglede zapošljavanja, za migraciju, klimatske promjene, te borbu protiv terorizma – što sve govori o potrebi većeg jedinstva, suradnje i zajedničkog djelovanja (tablica 5).

Budući izgled Europe je sada u rukama onih koji izlaze na europske izbore od 23. do 26. svibnja. Iako su rezultati Eurobarometra s kraja veljače pokazali kako više od trećine EU građana (35%) sigurno izlazi na birališta, dodatnu trećinu (32%) još treba uvjeriti (tablica 6). Kod mladih ljudi koji imaju pravo glasa, te stalno pokazuju najpozitivniji stav prema EU-u (74%), samo njih 21% je sigurno da će sudjelovati u glasanju, dok se njih 34% još uvijek nije odlučilo (tablica 7). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo