Izbjegnut stečaj / Petrokemija više nije državna tvrtka! Novi većinski vlasnici su Ina i PPD

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Odluku jednoglasno podržali predstavnici dvaju najvećih dioničara u Nadzornom odboru Ine

31.10.2018.
13:03
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

"Ina i Prvo plinarsko društvo (PPD) potpisali su s Centrom za restrukturiranje i prodaju (CERP) Ugovor o dokapitalizaciji Petrokemije te su u dokapitalizaciji kutinske tvrtke uplatile ukupno 300 milijuna kuna, čime će postati i većinski vlasnici Petrokemije", objavile su dvije kompanije.

"Ina i PPD kao investitori potpisali su s CERP-om, kao predstavnikom Republike Hrvatske, Ugovor o dokapitalizaciji Petrokemije. Tvrtke su uplatile ukupno 300 milijuna kuna za 30 milijuna dionica Petrokemije, svaka pojedinačno 150 milijuna kuna, nakon čega će postati većinski vlasnici Petrokemije s udjelom većim od 50 posto te pripadajućim upravljačkim pravima", navodi se u zajedničkom priopćenju Ine i PPD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ističu, transakcija je provedena kroz partnersko društvo PPD-a i Ine – Terra mineralna gnojiva d.d. (TMG), koje će poslovati u skladu s potpisanim dioničarskim ugovorom.

Na ovaj način izbjegnut je stečaj Petrokemije, a takvu su odluku jednoglasno podržali predstavnici dvaju najvećih dioničara u Nadzornom odboru Ine, naglašava se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj ove investicije jest osigurati nastavak i razvoj proizvodnje umjetnih gnojiva u Petrokemiji. Partneri će surađivati u dobroj vjeri te ulagati trud kako bi omogućili da Petrokemija bude sposobna nastaviti sa svojim aktivnostima. Stoga će se Ina i PPD u narednom razdoblju usmjeriti na poboljšanje trenutnog financijskog položaja Petrokemije kroz poboljšanje proizvodnog portfelja, postizanje održivih troškova poslovanja, refinanciranje naslijeđenih dugova te daljnju optimizaciju procesa", ističu dvije kompanije u zajedničkom priopćenju.

Prenose i izjavu predsjednika Uprave Ine Sándora Fasimona da je Ina još jednom dokazala kako je stabilan i pouzdan partner Petrokemije, kao i cijelog hrvatskog gospodarstva te lokalne zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zajedno s našim partnerima možemo osigurati održiv i tržišno orijentiran razvoj poslovanja Petrokemije, na korist kompaniji i gospodarstvu", rekao je Fasimon.

I predsjednik Uprave PPD-a Pavao Vujnovac ističe da ta kompanija posljednjih godina PPD značajno doprinosio održanju proizvodnje u Petrokemiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potpisom ugovora o dokapitalizaciji i provedbom ove transakcije, tome smo, unatoč svim poteškoćama, ostali dosljedni. Kao hrvatska tvrtka spremni smo uložiti svoje znanje i kapital u najboljem interesu Petrokemije i Kutine, a time i hrvatskog gospodarstva kojem je neophodan tehnološki i poslovni razvoj. Vjerujemo da ćemo u suradnji s našim partnerima osigurati dugoročnu opstojnost Petrokemije", izjavio je Vujnovac.

Inače, danas do 16:30 sati traje razdoblje upisa novih dionica Petrokemije u postupku njene dokapitalizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrokemija je, naime, u ponedjeljak objavila javni poziv na upis najmanje 40 do najviše 45 milijuna novih dionica, kojima planira prikupiti najmanje 400 do najviše 450 milijuna kuna novog kapitala. Upis dionica traje od 29. listopada u 8:30 sati do danas, 31. listopada do 16:30 sati.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo