A KOLIKO TO SVE KOŠTA? / Izbori za EP: Političari će morati na DIP-ovu radionicu da nauče pravilno predati financijska izvješća

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Patrik Macek/PIXSELL

Sve će biti informatizirano, nema više papira pa će im radionica sigurno dobro doći

30.3.2019.
7:30
Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Na svibanjskim izborima za Europski parlament, njihovi će sudionici, političke stranke i birači, svoja financijska izvješća o financiranju promidžbe Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavljati na novi način - unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja, umjesto papirnato.

Budući da se taj sustav primjenjuje po prvi put, iz DIP-a najavljuju da će nakon objave pravovaljanih kandidatura, kada se utvrde svi izborni sudionici, za njih organizirati radionicu na kojoj će uz pomoć stručne službe Povjerenstva dobiti uvid u funkcioniranje spomenutog sustava kako bi ga lakše primijenili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta će im radionica sigurno dobro doći jer će prva, privremena izvješća o primljenim donacijama, o troškovima promidžbe, o cijeni i popustu dobivenom za medijsko oglašavanje, DIP-u dostavljati sedam dana prije izbora raspisanih za 26. svibnja, dakle zaključno do 18. svibnja. 

Da će izvješća dostavljati unosom u informacijski sustav, umjesto u pisanom obliku preporučenom pošiljkom, propisao je novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma donijet prije tjedan dana. Propisao je i da će se tako dostavljena izvješća objaviti na mrežnim stranicama DIP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješća na jednom mjestu 

Nova pravila omogućit će strankama i biračima jednostavnije sastavljanje i objavu izvješća, a zainteresiranoj javnosti da ih nađe na jednom mjestu, umjesto da pretražuje različite mrežne stranice. 

"Financijska izvješća svih izbornih sudionika biti će dostupna na jednome mjestu na lako pretraživ način po različitim osnovama, u strojno čitljivom i otvorenom obliku, čime se osigurava transparentnosti financiranja izborne promidžbe i olakšava javno praćenje političkog financiranja", naglašava DIP. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliki je trošak razvoja samo informacijskog sustava za nadzor financiranja, u DIP-u nisu mogli precizirati.

"Razvoj informacijskog sustava za nadzor financiranja započeo je 2017., a završio 2018., razvijao se istovremeno sa razvojem informacijskog sustava za nadzor političkih aktivnosti i referendumske aktivnosti. Iz navedenog razloga ne možemo iskazati trošak razvoja samo informacijskog sustava za nadzor financiranja", odgovorili su na Hinin upit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo