vrhunac toplinskog vala / Crveno upozorenje zbog vrućina! Temperature u hladu idu do 38 Celzija, navečer nevrijeme s tučom

Image
Foto: Arhiva/Hrvoje Jelavić/Grgo Jelavić/Goran Kovačić/Davor Puklavec/Pixsell

Velika je opasnost za zdravlje zbog iznimno vrućeg dana na karlovačkom i sisačkom području te u Zagori i Primorju

27.6.2019.
8:18
Arhiva/Hrvoje Jelavić/Grgo Jelavić/Goran Kovačić/Davor Puklavec/Pixsell
VOYO logo

Kriteriji za crveno upozorenje ispunjeni su za četvrtak u središnjoj Hrvatskoj. Velika je opasnost za zdravlje zbog iznimno vrućeg dana i tropske noći i na karlovačkom i sisačkom području te u Zagori i Primorju. Osim upozorenja na vrućinu, u sjeverozapadnoj i istočnoj Hrvatskoj izdana su i ona za moguće nevrijeme s obilnim izljevima kiše, čestom grmljavinom i olujnim udarima vjetra. Krenimo redom.



U noći iza nas bilo je u velikom dijelu zemlje toplo, na obali nerijetko i vruće, temperatura se nije spuštala ispod 25 stupnjeva. Samo je u gorju noć bitla ugodna. Bilo je pretežno vedro i tiho, a samo u Dalmaciji uz slabi burin, no on nije hladio, nego, dapače, još malo grijao.

Vrhunac ovog toplinskog vala i najviše temperature bilježit ćemo danas između 14 i 17 sati kad će temperature u središnjoj Hrvatskoj dosegnuti 36 Celzija, lokalno i do 38. Uskoro međutim slijedi i osvježenje koje bi moglo biti i olujno, već u rano popodne na sjeverozapadnu, a kasnije popodne i navečer i u središnjom predjelima očekuju se grmljavinski pljuskovi, ponegdje čak i izraženije nevrijeme s tučom i snažnim sjeveroistočnim vjetrom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Meteoalarm
Image
Foto: Meteoalarm



Iznimno vruće i u istočnoj Hrvatskoj, no dnevni će maksimumi ipak biti malo niži nego na zapadu, većinom od 33 do 36 stupnjeva. I ovdje su mogući grmljavinski pljuskovi, no rjeđe, uglavnom u Podravini i Baranji. S pljuskovima stiže i pojačan sjeverozapadnjak i sjeverac.

Na srednjem i južnom Jadranu sunčano i podjednako vruće kao i jučer, u zaobalju ipak još dva tri stupnja toplije. Samo će rijetko biti umjerenog maestrala.

Najtopliji gradovi Istre i Primorja bit će Pazin i Rijeka, dok će se u Gorskom kotaru i Lici temperatura penjati do oko 33 stupnja. Prevladavat će sunčano, a tek prema kraju dana i ovamo bi mogli stići pljuskovi iz središnje Hrvatske.

Od petka ugodnije, temperature se vraćaju na uobičajene za ovo doba godine. Ali ne zadugo, još jedno zatopljenje očekuje se početkom novog tjedna, no to će najvjerojatnije biti samo jedan dan.

Na moru će petak biti najneugodniji, a zatim slijedi ugodnije vrijeme. I ovde postoji mala mogućnost za kakvo nevrijeme s ovim osvježenjem, no prave kiše nema na vidiku.

Na kraju se još jednom vratimo neminovnim upozorenjima. Vrućina traje već veći dio lipnja i neki možda i misle da su se na nju i naviknuli, no biometeorolozi upozoravaju da je upravo taj dugačak niz vrućih dana izuzetno iscrpljujuć, a još ih teže podnosimo kad se između nađu i tropske noći. Sve temperature koje vidite u prognozama odnose se, naravno, na uvjete u hladu, na suncu su one 5 do 8 stupnjeva više, a u automobilima i više od deset. Čuvajte se!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo