kulturno dobro / Izgorio krov dvorca iz 14. stoljeća u kojem su živjeli i Frankopani. Traje istraga što je uzrokovalo požar

Image
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Stari grad Novigrad, poznat i kao Frankopanski grad, zapalio se danas poslijepodne, a vatra je zahvatila i krov druge kule

15.3.2022.
20:52
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
VOYO logo

Stari grad Novigrad, poznat i kao Frankopanski grad, zaštićeno je kulturno dobro, a u utorak poslijepodne se zapalilo krovište jedne, a potom se požar proširio i na drugu kulu.

Kako javljaju 24sata, policija je potvrdila da je požar ugašen. Buknuo je u utorak poslijepodne oko 16 sati na krovištu zaštićenog kulturnog dobra u blizini Karlovca. Vatra je zahvatila krov jedne kule, a onda se proširila i na krov druge kule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Požar je ugašen, a sutra nakon očevida ćemo znati više informacija o samom uzroku požara", rekli su iz policije.

Povijesna utvrda podignuta je u 14. stoljeću, a nalazi se u blizini rijeke Dobre. Utvrdu je u 15. stoljeću naselila plemićka obitelj Frankopan. Nekoliko puta je opljačkan i uništen, ali i obnovljen. Za vrijeme Drugog svjetskog rata ponovno porušen i zapaljen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt obnove staroga grada započeo je 1999. godine, na inicijativu Društva prijatelja Novigrada na Dobri "Frankopan", te uz pomoć Ministarstva kulture i Grada Karlovca. Dvorac se još obnavlja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo