raspoloženi predsjednik / Milanović o proslavi: 'Rekao sam: dečki, ja u tom danu pečenih volova neću sudjelovati. Mogli su turnir u beli organizirati'

Image
Foto: RTL

'Cijenu će platiti europski građani, a Putin će se zadovoljno smješkati', kazao je Milanović

31.5.2022.
12:47
RTL
VOYO logo

Predsjednik RH Zoran Milanović nije se odazvao proslavama Dana državnosti s državnim vrhom, ali je danas došao na svečanost povodom Dana Grada Zagreba u Staroj gradskoj vijećnici. Tamo se obratio prisutnima, uz predsjednika Gradske skupštine Joška Klisovića i gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Dodijeljene su i Nagrada Grada Zagreba te nagrada Zagrepčanka godine.

Nakon svečanosti predsjednik Milanović je komentirao novi paket EU sankcija Rusiji, ignoriranje proslave Dana državnosti te aktualnosti sa Srbijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi paket sankcija prema Rusiji?

"Volio bih da je Hrvatska ključni igrač, ali nije nikakv igrač. Što znači da će nafta ići kroz naš naftovod? Plin nam dolazi preko Srbije, taj naftovod kao i plinovod ima ograničene kapacitete. Ključni igrač je Mađarska. Tražiš dobiješ, uvjetuješ, pregovaraš, boriš se za svoje, dobiješ. Imaš vodstvo, pa makar to bio i Orban. Kad imaš vazale, onda vas nitko ništa ne pita", komentirao je Milanović dodajući da je Hrvatska nebitna i da će zaraditi koju lipu na protoku nafte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pita zašto se Rusiji ne uvede plinski embargo nego sam nafta za koju ionako Rusija ima kupce.

"Nažalost, sankcije ne funkcioniraju. Možda jednog dana. Niti je rublja pala, niti Rusija to osjeća. Kad bude osjećala, onda će završiti rat. Cijenu će platiti europski građani, Putin će se zadovoljno smješkati", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje treba li Hrvatska imati sada u fokusu porvatak Ine u Hrvatske ruke, predsjednik je kazao da je to Plenković obećao, ali i da Ina više nije bitna.

"Prodana je dijelovima, dobro je da se držimo na ovom dijelu vlasništvu, ali što bi bilo da prijeđemo 50 posto? Bušili zemlju u potrazi za venezuelanskim zalihama nafte? Mi to nemamo. Samo vlasništvo nad Inom neće promijeniti ništa, ali Plenković je to obećao, pa neka to napravi", odgovorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je za Srbiju slađe nego u Hrvatskoj?

Izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da je Hrvatska etnički najčišća zemlja u Europi nazvao je nebitnom, kaže neće komentirati jer one nemaju nikakvu težinu. Prema predsjednikovim riječima Aleksandar Vučić je morao birati između Rusije i Zapada i “sad za to treba naći neko opravdanje, protutežu”.

"Sad tome treba naći protutežu, a gdje je slađe nego u Hrvatskoj. Samo mu to ovaj put neće proći. Kao da sad Hrvatska izmijeni svoj kazneni zakon i da u neke od pravila nadležnosti navede nadležnost hrvatskih sudova za kaznena djela u Srbiji, pa ćemo si uzeti pravo da dižemo optužnice protiv nekog Đoke iz Kragujevca jer je pretukao ženu", rekao je predsjednik ocjenjujući da je politika Beograda prije svega štetna za Srbiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo to kao prhut otresti", dodao je.

Kazao je da je Vučić vlasnik Srbije koji tamo radi što hoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja to nisam bio ni kao premijer. Naši kriteriju su ipak demokratski. Demokracija u Srbiji nije europska demokracija, u Mađarskoj je. No, nije to jedini kriterij. U Srbiji imaju predsjednika koji je gazda svega jer je jedna stranka preuzela sve", kaže predsjednik.

Ni Sanader i Karamarko nisu to mijenjali, nego Plenković

Na pitanje zašto nije bio na obilježavanju Dana državnosti ni u HNK ni na Jarunu, odgovorio je da nema nikakve razlike u odnosu na prijašnje godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je nasilje jedne male parlamentarne većine, to je 'bullying' nad dobrim hrvatskim običajem koji je bio 20 godina u zakonu, da se Dan državnosti obilježava 25.6. kad je Sabor donio odluku o razdruživanju, nakon što je hrvatski narod tako odlučio na referendumu. Ni Sanader i Karamarko nisu to mijenjali, nego Plenković. To je kad netko želi biti srčaniji vjernik od nekog tko je to već godinama. Taj dan veze s danom državnosti nema", pojasnio je Milanović osvrnuvši se na proslavu u HNK.

Image
dan državnosti /

Plenković o Milanovićevom ignoriranju: 'Ovo je Dan državnosti kojeg svi trebaju poštovati temeljem zakona'

Image
dan državnosti /

Plenković o Milanovićevom ignoriranju: 'Ovo je Dan državnosti kojeg svi trebaju poštovati temeljem zakona'

"Rekao sam: dečki ja u toj farsi, u danu pečenih volova neću sudjelovati. Ako nemate bolju ideju od koncerta u HNK, nemaš nikakvih ideja - koncert! Zavališ se, malo tipkaš po mobitelu, niš nemreš zeznut... Mogli su za dan državnosti organizirati turnir u beli ili briškuli", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je njemu svaki dan regularni radni dan i da je i jučer bio u Uredu.

"Bio sam u uredu, ali u trenirci u trenirci iz Konjščinske. Al fakat je iz Konjščinske. Moj službenici, oni imaju slobodni dan. Njih štiti kolektivni ugovor", odgovorio je na pitanje što je jučer radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I opet je došla tema na - ministra obrane Marija Banožića.

Što je s Banetovom prijavom?

"Mene su zavli u DORH kad me je lažno prijavila klika starih šajsera 2016. Prijava van pameti, ali dao sam iskaz. Kaznena prijava je odbačena, a njezini podnositelji nisu za to odgovarali iako mislim da su trebali. Dva mjeseca kasnije imam debatu prije izbora sa stanovitim Plenkovićem. Voditelj me pita: što ćemo s tim gospodine Milanoviću? Dakle, s odbačenom prijavom. Ovo u vezi Baneta je pirjanje u tijeku. Ali to voditelj radi, da bi to isto pitao Plenkovića koj kaže: treba to ispitati. I sad ja pitam: što je s Banetovom prijavom? Zašto nije bio u DORH-u? Ili se konzultiraju s FBI-jem. Jel to pritisak na DORH? Je, da rade svoj posao", kazao je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo