Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
CIJEPLJENJE I SEZONA

Izjavio da antivakseri cijepljene smatraju budalama! Gradonačelnik Dubrovnika u RTL-u Danas: 'Primio sam prij...

U RTL-u Danas gostovao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković

RTL Danas/ 4.7.2021. u 18:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U RTL-u Danas gostovao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković

Može li Dubrovnik izgurati još jednu sezonu bez visokih brojki?

Siguran sam da može. Sve ovisi o nama samima. Ovisno o činjenici hoćemo li uspjeti do kraja listopada uspjeti zadržati brojku zaraženih od covida-19 na niskoj razini. Ako uspijemo, Dubrovnik će odraditi jednu izvrsnu turističku sezonu. Po prvi puta smo povezani sa SAD-om i Rusijom. Brojne su zemlje zainteresirane  za direktnu liniju s Dubrovnikom. Vjerujem da nas to sve skupa ohrabruje. Ali, zdravstvena sigurnost je  prioritet broj 1. 

U Dubrovniku su se počeli cijepiti turistički djelatnici prvi u Hrvatskoj. Jeste li zadovoljni odazivom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dosad je više od 25.000 naših sugrađana primilo prvu dozu cjepiva. Očekujemo da će se u narednim tjednima nastaviti jednakim intenzitetom. 47 posto procijepljenost nije mala. Ali nije ni dovoljna da bi zadržali intenzitet malog broja zaraženih. Ključno je da se što veći broj naših sugrađana cijepi u nadolazećim tjednima. Vjerujem da će to biti tako i da ćemo time zaštititi prvenstveno sve one koji cjepivo ne mogu primiti iz raznih zdravstvenih razloga. 

Jučer ste izjavili da antivakseri cijepljene smatraju budala. Nakon toga ste objavili da ste dobili mnoge kritike i prijetnje. Kakve prijetnje su bile u pitanju?

Upravo se čita

Image
HEROINA IZ ĐAKOVA

Elena je pravo čudo! Bila je malo veća od dlana: RTL u Đakovu kod najmanje bebe ikad rođene u Hrvatskoj

Pa prijetnje smrću i slično. Na stotine je bilo takvih. Jučer sam pričao na desetke, ali danas je to uslijedilo na stotine prijetnji. Ali zanimljivo je da ni jedna nije bila iz Dubrovnika. Većinom su prijetnje osoba koje dolaze iz područja Hrvatske ili čak od naših bivših građana koji sada žive u inozemstvu. Valjda oni znaju što je bolje za nas. Žao mi je da ti ljudi, koji smatraju da upravo necijepljenjem trebaju jedino i isključivo štititi sami sebe, ja im kažem upravo suprotno, cijepljenjem pokazujemo visoku dozu moralnosti i sigurnosti o drugima. I ovdje je priča o tome. 

Bi li trebalo biti ograničenja za one koji se odbiju cijepiti, a mogu se prema zdravstvenom stanju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako se radi o većim okupljanjima, apsolutno da. Ako se virus širi na većim prostorima gdje je veće okupljanje. Kada se radi o većim okupljanjima, ograničenja apsolutno moraju postojati. 

Je li onda cijepljenje jedini način da se spasi sezona?

Socijalna distanca, manji broj okupljanja i cijepljenje. Čuli smo Hrvatsku liječničku komoru koja je jasno rekla: jedini način borbe protiv koronavirusa je cijepljenje. Zbog čega ne slušamo liječnike? Nema niti jedan razlog da to ne radimo. Cijepljenjem ćemo osigurati urednu sezonu, ali puno toga je i na ugostiteljima i na onima koji organiziraju okupljanja. Ako oni budu poštivali mjere Stožera, nitko od nas problem neće imati. 

Mislite li da bi trebali postojati poticaji za cijepljenje ili je zatvaranje i ograničenje dovoljan mamac za cijepljenje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Još jednom pozivam sve naše sugrađane, ali i sve ostale, na priziv svijesti. Neki naši sugrađani ne mogu primiti cjepivo zato što imaju zdravstvene probleme. Dok drugi mogu primiti cjepivo i time zaštititi one koji cjepivo ne mogu primiti. Kud veće plemenitosti u čovjeku od te, cijepimo se kako bi sami zaštitili ne samo sebe nego i naše ostale sugrađane. 

RTL Danas/ 4.7.2021. u 18:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Drama u Sikirevcima

Slavonac našao poruke koje je svećenik slao njegovoj supruzi: 'Nagovarao ju je na grupnjak, slao snimke...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba