BRIGA ZA HRVATSKE INTERESE / 'Izlaskom na izbore potvrđujemo da smo tu u svojoj kući'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Predsjednik Republike Ivo Josipović pozvao je građanke i građane da u nedjelju izađu na izbore za Europski parlament.

23.5.2014.
12:49
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

U svom pozivu šef države je poručio kako izlaskom na birališta potvrđujemo da znamo i želimo brinuti o zajedničkim interesima Europske unije, ali i interesima Hrvatske.

"Izlaskom na europske izbore potvrđujemo da, kao država i narod pripadamo Europskoj uniji - da smo tu u svojoj kući. Na izborima potvrđujemo da znamo i želimo brinuti o zajedničkim interesima, ali i o interesima Republike Hrvatske, da znamo i želimo graditi naš europski dom", istaknuo je Josipović u pozivu koji je danas uputio iz svoga Ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović je na izbore pozvao i sve građane pogođene poplavama, koji to mogu, da izađu na izbore jer, kako je rekao, i Europa je ta koja nam može pomoći da prebrodimo ovu krizu.

"Naši građani pogođeni poplavom, kataklizmom, naravno imaju poteškoća s glasovanjem. Državno izborno povjerenstvo je učinilo zaista sve da se i tim ljudima omogući sudjelovanje na zborima. Znam, oni imaju važne i velike brige, ali svi oni koji mogu - dođite i glasujte jer i Europa je ta koja nam može pomoći da prebrodimo ovu krizu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović naglašava da se u nedjelju biraju članovi za tijelo koje u velikoj mjeri odlučuje o politici zajednice kojoj se Hrvatska pridružila prošle godine te je stoga iznimno važno kojih će jedanaest ljudi biti zastupnici u EP.

"Dajte glas za onu listu ili kandidata za koju mislite da će najbolje predstavljati vaše stavove, koji će najbolje zastupati zajednički interes Europe, ali i brinuti o hrvatskim interesima u EU", poručuje predsjednik Josipović biračima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje kako EU nije samo zajednica država, a još manje bi trebala biti samo skup nekih - od građana udaljenih - institucija.

"Ona ne pripada političarima, niti je tu zbog birokrata i službenika. EU kakvu želimo je prije svega zajednica građanki i građana. Ona je tu zbog ljudi, zbog Europljana", naglašava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je, nastavlja, važno da se čuje glas građana Europe bez obzira odakle dolaze i kojeg su državljanstva.

"Zato, uz naše državljanke i državljane na izbore pozivam i one naše sugrađane koji su državljani drugih zemalja članica EU. Oni imaju pravo glasovati zajedno s nama", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović smatra da se u Hrvatskoj ne bi trebalo uvesti novčanu kaznu za one koji ne izađu na izbore, kao što to rade neke druge zemlje.

"Mislim da to nije primjereno hrvatskoj tradiciji, da ne bismo s time napravili dobar potez", odgovorio je Josipović na pitanje novinara dodajući da je najbolje kad je sudjelovanje na izborima dobrovoljno i kada izražava interes, volju i ambiciju građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo