Ključan sastanak u Vladi / Plenković prihvatio prijedlog HNS-a! 'Ako uredba ne bude gotova, imamo još 2 posto od 30. lipnja'

Koeficijenti složenosti poslova glavna su točka neslaganja sindikata prosvjetnih radnika u štrajku i Vlade

30.10.2019.
17:45
VOYO logo

U 17.40 iz Vlade je izašao predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak koji je poručio kako su pregovori završeni s velikim uspjehom te da je predsjednik Vlade Andrej Plenković podržao prijedlog HNS-a o povećanju plaća za još 2 posto na koeficijente za šest mjeseci. 

"HNS već dvije godine provodi obrazovnu reformu i evo, nakon zadnjih razgovora, premijer je ponudio i prihvatio rješenje kojim mislim da možemo nastaviti razgovore sa sindikatima i u konačnici riješiti sve ono što danas i učenici i roditelji i nastavnici i svi ostali ne zaslužuju, a to je blokada rada. Rješenje je da uz rast osnovice u sljedećoj godini od 6 posto, 2 plus 2 plus 2, da ako cjelokupno rješenje koeficijenata i analiza plaća ne bude gotovo do 30. lipnja 2020., da 30. lipnja koeficijenti u prosvjeti rastu za dodatnih dva posto", kazao je Vrdoljak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predložit će, kaže, HNS-u da podrži ovaj premijerov prijedlog.

"Nismo inzistirali da uredba mora biti donesena prije sutrašnjeg glasovanja o proračunu. To je politički dogovor koji će biti predstavljen i djelatnicima i Sindikatima. Imamo rast od još 2 posto drugih pola godine. Ja sad idem na sastanak Predsjedništva HNS-a i moj prijedlog članovima Predsjedništva bit će da podržimo ovaj premijerov prijedlog ", poručio je Vrdoljak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećanje plaća i policajcima

Nakon predsjednika HNS-a pred novinare je stao i Gordan Jandroković (HDZ) koji je kazao kako će sa sindikatima još trebati razgovarati. 

"Ovo je dobra ponuda kojom se dobiva onih 6 posto koje su sindikati tražili. Isto tako radimo i na uredbi o koeficijentima, a kao dodatni osigurač nudimo i tih 2 posto nakon 30. lipnja", poručio je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završen koalicijski sastanak

Nešto prije 17 sati završio je koalicijski sastanak u Vladi.

Zamjenik predsjednika HDS-a Branko Hrg izrazio je u srijedu očekivanje da će HNS i HDZ postići dogovor, a potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti Kažimir Varda kazao je da razgovor između HDZ-a i HNS-a ide u smjeru dogovora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrg i Varga izjavili su to nakon izlaska s koalicijskog sastanka u Banskim dvorima. HNS je još prije zaprijetio da neće podržati rebalans proračuna ako se u njemu ne osiguraju sredstva za povećanje plaća nastavnika i učitelja, što bi ujedno značio i odlazak HNS-a iz Vlade.

Hrg je kazao da je premijer Andrej Plenković s HNS-ovcima razgovarao o povećanju plaća učiteljima, no nije precizirao jesu li se uspjeli dogovoriti o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da će pronaći rješenje", kazao je. 

Hrg je kazao da su razgovarali "o svemu o čemu su do sada razgovarali: o povećanju plaće učiteljima po modelu dva plus dva plus dva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je da "tu sada još postoje njihove međusobne matematike" te da premijer i HNS-ovci moraju još malo porazgovarati, no da bi do sutra trebali usuglasiti stajališta, kada je na dnevnom redu proračun.

Na novinarsko pitanje je li HNS inzistirao na povećanju koeficijenata učiteljima i time uvjetovao podržavanje proračuna, Hrg je odgovorio da atmosfera na sastanku nije bila napeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije bilo disonantnih tonova, vrlo se razumno i racionalno razgovaralo", kazao je.

Na pitanje jesu li HNS-ovci imali primjedbe na proračun, Hrg je kazao da nisu. Istaknuo je da nema uopće primjedbi na proračun, niti na rebalans.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazio je i nadu da će na sutrašnju sjednicu Vlade, na čijem dnevnom redu je i rebalans proračuna, doći svi ministri i podržati rebalans.

Varda: ''Razgovor ide u smjeru dogovora''

Potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti Kažimir Varda izjavio je kako razgovor između HDZ-a i HNS-a ide u smjeru dogovora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da će HNS sutra biti na Vladi, hoće li će glasovati, ne znam, ali mislim da će biti na Vladi", kazao je.  

Dodao je da je na sastanku postignut konsenzus o rebalansu proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postigli smo potpuni konsenzus o rebalansu proračuna. Nismo postigli konsenzus između HNS-a i HDZ-a. Konzultacije će još trajati pa ćemo vidjeti", rekao je Varda. 

Istaknuo je, uz napomenu da nije dobro čuo, kako je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak predložio porast (...) za još jedan posto kako bi se time zadovoljili školski sindikati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blažeković: ''Skloniji sam ostanku u Vladi''

 Član Predsjedništva HNS-a Boris Blažeković izjavio je u srijedu da je skloniji ostanku HNS-a u Vladi, uz uvjet da se riješe problemi glede koeficijenata nastavnika.

"Skloniji sam ostanku, ali uz uvjet da se riješe problemi koeficijenata nastavnika", odgovorio je Blažeković na pitanje novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak izjavio je da se od samog ulaska u ovu Vladu, HNS bori za obrazovanje.

"Iskoristit ćemo sve mogućnosti da to do kraja napravimo", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blažeković i Ferenčak dali su kratke izjave novinarima pri dolasku u sjedište HNS-a gdje je u 16 sati sazvano stranačko Predsjedništvo, u jeku najnovije krize u odnosima između HNS-a i većinskog partnera HDZ-a.

Vrdoljak: ''Na potezu je premijer''

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak poručio je u srijedu kako dolazi na koalicijski sastanak čuti koja će biti ponuda za rješenje situacije s učiteljima u štrajku rekavši kako je na potezu premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stav HNS-a je jasan već dulje vrijeme, idemo čuti koja će ponuda biti za rješenje ove situacije s učiteljima. Na potezu je premijer. Znam da mu nije lako, treba imati hrabrosti donijeti neke odluke", kratko je kazao Vrdoljak na ulazu u Banske dvore.

HNS-ov potpredsjednik Vlade ušao je u Banske dvore na stražnji ulaz i time izbjegao novinarska pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar obrazovanja iz redova HDZ-a, a sada premijerov savjetnik za provedbu kurikularne reforme Radovan Fuchs poručio je u srijedu kako će s premijerom  raspravljati "o koeficijentima".

Fuchs: Razgovaram s premijerom o koeficijentima

"Idem razgovarati s premijerom o koeficijentima. Još se razgovara sa sindikatima, a ja premijera savjetujem", kratko je kazao Fuchs na ulazu u Vladu prije početka sastanka vladajuće koalicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koeficijenti složenosti poslova glavna su točka neslaganja sindikata prosvjetnih radnika u štrajku i Vlade.

Na stranu sindikata stao je i HNS koji je zaprijetio da neće podržati proračun ako u njemu ne budu sredstva predviđena za povećanje plaća učiteljima i nastavnicima, čime je doveden u pitanje ostanak HNS-a u koaliciji.

Jandroković: Sve su opcije otvorene u vezi s HNS-om i HDZ-om

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u srijedu uoči koalicijskog sastanka da su sve opcije otvorene u vezi s neslaganjem HNS-a i HDZ-a o povećanju koeficijanata učiteljskih plaća. 

"Sve opcije su u ovom trenutku moguće i ne bih nijednu favorizirao. Razgovarat ćemo i vidjeti kako razmišljaju naši partneri, ne samo HNS nego i ostali. HDZ je vrlo jasno artikulirao svoju poziciju", rekao je novinarima Jandroković.

Upitan hoće li na sutrašnjoj sjednici Vlade biti proračun, odgovorio je da će se razgovarati i o tome. 

"Proračun moramo donijeti do 31. prosinca, dakle ima još puno vremena. Mi smo to htjeli ove godine malo ranije napraviti kako bismo smanjili napetosti i kako bi se ušlo u predsjedničku kampanju bez opterećenja proračuna i različitih stranačkih pozicija", poručio je. 

Što se tiče ostalih koalicijskih partnera, odnosno jesu li čvrsto uz HDZ, rekao je da je situacija stabilna. Odgovorio je i da mu je teško zamisliti da HNS ostane u Vladi, a da ne glasuje za proračun. Na pitanje što misli o mogućoj koaliciji sa strankom zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, ponovio je da je sve moguće.

"Svaka od političkih opcija i stranaka ima neke svoje interese, vizije, poglede o tome kako bi trebao izgledati proračun, kako bi trebala izgledati Hrvatska u idućoj godini. Imat ćete sve informacije kada završi sastanak", poručio je.

"Za puno manje stvari Plenković je bio napadnut"

Na upit o imovinskoj kartici glavnoga državnog inspektora Andrije Mikulića, koji je u njoj zatajio stvarnu površinu svojih nekretnina, uzvratio je da treba SDP-ovce pitati o odluci Povjerenstva za sprječavanje sukob interesa.  

Povjerenstvo je ocijenilo da je predsjednik SDP-a Davor Bernardić, dok je bio na čelu zagrebačkog SDP-a i saborski zastupnik, povrijedio načelo djelovanja jer je stipendiju od 260.000 kuna primio kao političar, a ne kao stručnjak. 

Jandroković je rekao da je za puno manje stvari, odnosno u slučaju imenovanja veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu Igora Pokaza, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković bio oštro napadnut te se tražila njegova ostavka.

"Ako je tako principijelan, neka sada Bernardić podnese ostavku. To je jako ozbiljan slučaj, jedan od najozbiljnijih jer se radi o izravno stečenoj materijalnoj dobiti od 260.000 kuna", ocijenio je Jandroković. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo