spornih šest panoa / Izložba o Ani Frank povučena iz Šibenika: o razlozima dvije strane imaju potpuno različita objašnjenja

Image
Foto: Šibenski portal

'Moja je ocjena da su dali nerealan prikaz po kojem su ustaše zločinci koji su klali Židove i Cigane, odvodili djecu u logore, a partizani su dobri i oni su otvarali škole'

19.1.2017.
13:19
Šibenski portal
VOYO logo

Ukupno šest panoa ‘koji prikazuju ustaše kao zločince i partizane kao one dobre’, a koji nisu dio originalnog postava međunarodne izložbe ‘Anne Frank – povijest za sadašnjost’ otvorene proteklog utorka u šibenskoj Tehničkoj školi, ravnatelj Josip Belamarić zabranio je da se prikažu u sklopu izložbe, zbog čega su je organizatori povukli istog dana, piše Šibenski portal.

"Organizatori iz HERMES-a donijeli su 30 panoa izložbe uredno numeriranih od jedan do 30 i još šest dodatnih o ustašama i partizanima. Pogledao sam te panoe i moja je ocjena da su dali nerealan prikaz po kojem su ustaše zločinci koji su klali Židove i Cigane, odvodili djecu u logore, a partizani su dobri i oni su otvarali škole. Kako taj prikaz, po meni nema veze s pričom o Ani Frank i holokaustu, izložbu smo otvorili u originalnom postavu bez tih šest dodatnih panoa, a nakon toga su organizatori inzistirali da dodam i te panoe na što nismo pristali i oni su pokupili cijelu izložbu i odnijeli je", izjavio je za Šibenski portal ravnatelj Belamarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori iz HERMES-a tvrde kako je sve posljedica ‘šuma u kanalima’ jer je izložba u integralnom obliku već bila postavljena na 23 lokacije u Hrvatskoj, a ravnatelj je mailom obaviješten kako uz originalni postav izložba donosi i lokalni kontekst Drugog svjetskog rata.

"Kada smo donijeli panoe ispostavilo se da ravnatelj ne želi taj dodatni dio s kojim do sada nigdje nismo imali problem pa smo odlučili da, ukoliko ne može biti postavljena cjelovita izložba, povučemo i preostale panoe. Definitivno planiramo povratak u Šibenik i trenutno smo u kontaktima sa šibenskim Muzejem pobjede i oslobođenja Dalmacije u Drugom vjetskom ratu. Sve je to rezultat nesporazuma u interpretaciji povijesti. Moram reći kako poanta tog dodatka izložbi nije da blatimo jednu stranu, a hvalimo drugu. U govornim prezentacijama izložbe mi pričamo i o Bleiburgu i o Hudoj jami, a na ‘spornim’ panoima je prikazan sažetak pa čak i Vukovar i Ovčara", kazao je Tvrtko Pater, koordinator izložbe iz HERMES-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba ‘Anne Frank – povijest za sadašnjost’ dio je međunarodnog projekta za obrazovanje mladih koji je dosad izložen u četrdesetak zemalja, a u Šibenik je stigla suradnjom Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja i udruge ‘Kuća Anne Frank’ iz Amsterdama, piše Šibenski portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo